Śledzie od Beatki, bo przepis dostałam od Beatki:) Przepis na śledzie warty polecenia. I nie ma co przerażać się rodzynkami tutaj, bo nawet Ci co sceptycznie do tej potrawy podchodzili to się i tak tym jedzonkiem zajadali:) Danie doskonałe na imprezę jako przystawka:)
Składniki:
Składniki:
- 0,5 kg śledzi;
- garść rodzynek;
- 3 średnie cebule;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 słoik majonezu (najlepiej majonez kielecki)
- chrzan w słoiczku (do smaku);
- sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, dodać rodzynki i cukier i zalać wszystko wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i odcedzić.
Śledzie wypłukać i wymoczyć, pokroić na małe kawałki.Do śledzi dodać sparzoną cebulkę z rodzynkami i majonez, wymieszać. Na koniec dodać chrzan do smaku ( ja dałam cały słoiczek ). Do smaku można posolić i popieprzyć.
Z rodzynkami smakują cudnie :)
OdpowiedzUsuńtakich śledzi jeszcze nie jadłam:)ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń