Lekki, puszysty, delikatny i szybki... Dla mnie ten piernik
okazał się rewelacyjnym odkryciem! I wrócę do tego ciasta, bo przepis
ten na stałe zagościł w moim podręcznym notesie:) Za przepis dziękuję Malinnie:)
Składniki:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić. Żółtka jaj ubić na puch, dodać rozpuszczone drożdże, olej i miód, składniki dokładnie zmiksować. Następnie do masy jajecznej dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Dokładnie wszystko razem wymieszać, wsypać bakalie i jeszcze raz wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką lub bułką tartą dwóch podłużnych keksówek o długości 26cm każda. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przełożone pierniki oblać polewą czekoladową i odstawić, aby polewa dobrze się zastygła.
Składniki:
- 6 jajek;
- 60 g drożdży;
- 170 g cukru kryształu;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 opakowanie przyprawy do pierników;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 3/4 szklanki oleju;
- 3/4 szklanki miodu;
- bakalie (rodzynki, siekane orzechy,itp.);
- polewa czekoladowa;
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić. Żółtka jaj ubić na puch, dodać rozpuszczone drożdże, olej i miód, składniki dokładnie zmiksować. Następnie do masy jajecznej dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Dokładnie wszystko razem wymieszać, wsypać bakalie i jeszcze raz wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką lub bułką tartą dwóch podłużnych keksówek o długości 26cm każda. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przełożone pierniki oblać polewą czekoladową i odstawić, aby polewa dobrze się zastygła.
Alinko, ciekawy piernik. Na drożdżach jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
Bardzo mi miło, że mój piernik smakuje i znalazł sobie stałe miejsce w Twoim notesie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt!
Malinna
fantastyczny:) taki inny:)
OdpowiedzUsuńPiernik drożdżowy - drożdże górą! - myślę, że spokojnie wystarczy 6 dkg drożdży do tych proporcji mąki. Chochlik w klawiaturze nie śpi - trzeba uważać - taka ilość drożdży rozwaliłaby tego starego piernika.
OdpowiedzUsuńInka
Żaden chochlik. Przepis sprawdzony. A jak się nie podoba, to zawsze można samemu zaryzykować i upiec z mniejszą ilością drożdży. Ja w tym przepisie eksperymentować nie zamierzam, bo nie mam do niego żadnych uwag:)
UsuńO co ten spór.60 g z przepisu to 6 dkg/
UsuńCzy składniki podane w przepisie są koniecznie na 2 keksówki? :)
OdpowiedzUsuńMożna zrobić w jednej większej formie lub zmniejszyć ilość składników na jedną keksówkę.
Usuń