Nie powiem, że nie ma trochę "zabawy" przy przygotowaniu
tego tortu. Jest dosyć pracochłonny, ale efekt końcowy fantastyczny i
wizualny i smakowy:) Jak dla mnie i moich znajomych, którzy mieli okazję
skubnąć kawałeczek tego ciasta, jest przepyszny. Przepis na tort
znajdziecie tutaj.
Składniki na ciasto I:
Białka ubić z odrobiną kwasku cytrynowego, dodać cukier kryształ i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę pistacjową i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekane pistacje i barwnik i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem pergaminowym) i piec 10-15 minut w temperaturze 200oC. Upieczone ciasto ostudzić.
Składniki na ciasto II:
Mąkę migdałową i pistacjową, resztę cukru pudru (60g) i całe jaja miksować około 10 minut. Masa powinna podwoić swoją objętość.Delikatnie miksując do ciasta należy dodać przesianą mąkę pszenną, roztopione i przestudzone masło oraz barwnik. Białka ubić na sztywno, dodać cukier kryształ i ubijać na gładką lśniącą pianę. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części i upiec w wyłożonych papierem pergaminowym dwóch tortownicach. Piec 8-10 minut w temperaturze 200oC. Upieczone ciasta ostudzić.
Uwaga: Autorka bloga ciasto wyłożyła na pokrytą papierem formę do pieczenia rolad, ciasto upiekła, wystudziła i wykroiła 2 krążki o średnicy tortownicy.
Składniki na malonową wkładkę:
Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą i wylać masę malinową. Przestudzić i włożyć do lodówki, by masa zastygła.
Składniki na poncz:
Składniki na krem:
Składniki na malinową galaretkę:
Składanie tortu:
- ciasto I nasączyć delikatnie ponczem;
- 1/4 kremu;
- ciasto II nasączyć delikatnie ponczem;
- 1/4 kremu;
- malinowa wkładka;
- 1/4 kremu;
- ciasto II nasączyć delikatnie ponczem;
- 1/4 kremu;
- galaretka malinowa;
Bok tortu można obsypać posiekanymi pistacjami.
Tort powinien być obłożony zielonymi makaronikami, wówczas pięknie wygląda:)
Uwaga: Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto I:
- 7g cukru kryształu;
- 62g białka jaj (około 1,5 szt.dużego jaja);
- 50g cukru pudru;
- 70g pistacjowej mąki;
- 35g posiekanych pistacji;
- szczypta kwasku cytrynowego;
- 1/2 łyżeczki zielonego barwnika;
Białka ubić z odrobiną kwasku cytrynowego, dodać cukier kryształ i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę pistacjową i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekane pistacje i barwnik i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem pergaminowym) i piec 10-15 minut w temperaturze 200oC. Upieczone ciasto ostudzić.
Składniki na ciasto II:
- 125g cukru pudru;
- 60g mąki migdałowej;
- 65g mąki pistacjowej;
- 150g jajka (około 2,5 dużego jaja);
- 33g mąki pszennej;
- 25g roztopionego masła;
- 100g białka jaj (około 2,5 szt.dużego jaja);
- 16g cukru kryształu;
- 1/2 łyżeczki zielonego barwnika;
Mąkę migdałową i pistacjową, resztę cukru pudru (60g) i całe jaja miksować około 10 minut. Masa powinna podwoić swoją objętość.Delikatnie miksując do ciasta należy dodać przesianą mąkę pszenną, roztopione i przestudzone masło oraz barwnik. Białka ubić na sztywno, dodać cukier kryształ i ubijać na gładką lśniącą pianę. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części i upiec w wyłożonych papierem pergaminowym dwóch tortownicach. Piec 8-10 minut w temperaturze 200oC. Upieczone ciasta ostudzić.
Uwaga: Autorka bloga ciasto wyłożyła na pokrytą papierem formę do pieczenia rolad, ciasto upiekła, wystudziła i wykroiła 2 krążki o średnicy tortownicy.
Składniki na malonową wkładkę:
- 200g malin (mogą być mrożone);
- 20g cukru kryształu;
- 15 ml zimnej wody;
- 1,5 łyżeczki żelatyny;
Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą i wylać masę malinową. Przestudzić i włożyć do lodówki, by masa zastygła.
Składniki na poncz:
- 50g cukru kryształu;
- 1 łyżeczka wody różanej;
- 100 ml przegotowanej gorącej wody;
Składniki na krem:
- 66g mleka;
- 70 ml śmietany 30%;
- 1/2 laski waniliowej (dałam 1 cukier waniliowy);
- 76g żółtka jaja (około 4 żółtka);
- 5g żelatyny;
- 180g białej czekolady;
- 265g śmietany 30%;
Składniki na malinową galaretkę:
- 1 łyżeczka żelatyny;
- 15 ml zimnej wody;
- 100g malin;
- 10g cukru kryształu;
Składanie tortu:
- ciasto I nasączyć delikatnie ponczem;
- 1/4 kremu;
- ciasto II nasączyć delikatnie ponczem;
- 1/4 kremu;
- malinowa wkładka;
- 1/4 kremu;
- ciasto II nasączyć delikatnie ponczem;
- 1/4 kremu;
- galaretka malinowa;
Bok tortu można obsypać posiekanymi pistacjami.
Tort powinien być obłożony zielonymi makaronikami, wówczas pięknie wygląda:)
Uwaga: Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
woow rewelacyjnie wygląda :))
OdpowiedzUsuńAle kolorowo!
OdpowiedzUsuńniesamowity ale bardzo pracochłonny
OdpowiedzUsuńodjazdowy!
OdpowiedzUsuńJaki on jest piękny Alinko!:)
OdpowiedzUsuńWow, robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńjeju padłam z wrażenia!:O coś pięknego:) boski tort:)
OdpowiedzUsuńpodziwiam za cierpliwość w pieczeniu;)
jest niesamowity!
OdpowiedzUsuńSpokojnych i radosnych Świąt Alinko!
Alinko, radosnych Świąt Kochana!:)
OdpowiedzUsuńPiękny, kolorowy i z takimi smakami przepyszny ! :)
OdpowiedzUsuń