środa, 24 października 2012

Tort szodonowy

Torcik o interesującym smaku, nie za słodki, z lekką nutką wina:) Do tego pyszne winogronka:) Mniammmmm....:) Przepis z "Tiny" nr 9/2006. Przepis troszkę zmieniłam pod własne potrzeby i taki też podaję tutaj.


Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka;
  • 100 g cukru kryształu;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 100 g mąki pszennej;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy przesmarować lekko olejem), wyrównać i piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 25 minut. Upieczony biszkopt przestudzić, wyłożyć z tortownicy i przekroić na pół na dwa blaty.

Składniki na krem:
  • 4 jajka;
  • 100 g cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 9 łyżeczek żelatyny w proszku;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • skórka otarta z 1 cytryny;
  • 125 ml białego wytrawnego wina;
  • 400 g śmietanki 30% lub 36%;
  • około 20 g czekolady;
  • 150 g jasnych winogron;
  • 150 g ciemnych winogron;
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą kremową masę. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Odstawić, aby spęczniała, następnie rozpuścić podgrzewając (nie gotować!). Masę żółtkową połączyć z sokiem z cytryny i startą skórką. Stale ucierając powoli dolewać wino. Wymieszać z żelatyną. Ochładzać około 5-7 minut.
Na spodni placek biszkoptowy założyć obręcz tortownicy. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Osobno ubić 200 g schłodzonej śmietanki. Do tężejącej masy szodonowej (winnej) dodać najpierw śmietankę, delikatnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Dodać trochę umytych i przepołowionych winogron. Masę wyłożyć na ciasto w obręczy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno i posmarować wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą lub kakao. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 5 godzin. Dobrze schłodzić.
Przed podaniem usunąć obręcz tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć winogrona zamoczone w białku, a następnie w cukrze krysztale.
 
Uwagi:
1. Jajka użyte do masy szodonowej przed użyciem należy sparzyć wrzącą wodą (jajka układam na sicie i przelewam wrzątkiem).
2. Ciasto biszkoptowe można naponczować, np. jakimś sokiem.

6 komentarzy:

  1. piekny i te owoce jak ladnie wygladają

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wygląda, miam miam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, totalnie w moim stylu, w moim smaku :) Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaki niecodzienne i bardzo stonowane, jeśli tak można powiedzieć, prawdziwa delicja ! Pysznie i wytwornie !!! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alinko, torcik wygląda tak pięknie! Po prostu wspaniały. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję przepis, jestem pewna, że przyda się przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń