Pychotka! Szybkie danie w odświętnej szacie:) Polecam! Przepis znalazłam na stronach Video Dzień Dobry TVN.
Składniki na 4 porcje:
Wykonanie:Składniki na 4 porcje:
- 1 duży por;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku;
- 500 g piersi z kurczaka;
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- 1/3 szklanki śmietanki 30%;
- 30-40 g masła;
- olej do podsmażenia kurczaka;
- 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego);
- 1 cytryna;
- 3 g kurkumy;
- sól;
- świeżo mielony pieprz do smaku;
Ryż ugotować w osolonej wodzie dodając do wody kurkumę w celu uzyskania żółtego koloru. Zieloną część pora odciąć, natomiast pozostawić część białą i jasnozieloną. Pozostawioną część pora przekroić wzdłuż na cztery części i dobrze opłukać.Pokroić w poprzek na półcentymetrowe kawałki (ja pokroiłam drobniej). Na większej patelni roztopić masło, dodać pokrojony por, posolić i dodać połowę tymianku. Mieszając dusić około 5 minut. Następnie pod przykryciem dusić dalsze 10 minut na małym ogniu do czasu, aż por całkowicie zmięknie.
Piersi z kurczaka opłukać i przeciąć wzdłuż na dwa cienkie kawałki. Potem pokroić je w poprzek (tak jak por) na cieniutkie filety, najgrubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem (ja pokroiłam w średnią kostkę). Posolić, doprawić pieprzem i pozostałym tymiankiem, skropić sokiem z połowy cytryny i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około jednej minucie. Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać z powrotem do garnka (miksowanie porów nie jest konieczne).Podsmażone filety włożyć do porów, przykryć i dusić przez około 1-2 minuty, aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z ryżem szafranowym.
mmm musiało być smakowite:) szczególnie ta pierś z kurczaka:)
OdpowiedzUsuńja take barzo lubie...:) yummi...
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek, świetnie dobrane smaki!
OdpowiedzUsuńwoow jak slicznie wygląda, musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńAleż ładnie wygląda! Bardzo smacznie naprawdę. :)
OdpowiedzUsuńMuszę odgapić ten przepis:)
Pozdrowionka.
Pyszne smaki i pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie i pysznie
OdpowiedzUsuń