Puszyste, jak biszkopt, delikatne i pyszne:) Ja smażyłam je jakiś czas temu, dlatego są z jabłkami, ale teraz znakomicie sprawdzą się tutaj borówki, morele, maliny... Polecam Wam ten przepis, bo ja do niego na pewno wrócę i jeszcze nie raz z niego skorzystam:) Przepis znalazłam tutaj.
Wykonanie:
Składniki:
- 400 g kefiru lub jogurtu naturalnego;
- około 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 16 g cukru waniliowego;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2-3 łyżki cukru;
- 2-3 duże jabłka (lub inne owoce sezonowe);
- olej do smażenia;
- cukier puder do posypania;
Jabłka umyć, cieniutko obrać i pokroić w grubą kostkę lub plasterki. Kefir, całe jajka, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, dosyć gęstej śmietany. Dodać jabłka, wymieszać i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
uwielbiam takie placuszki...:) też dzis robiłam podobne
OdpowiedzUsuńFantastyczne placuszki! Bardzo lubię , a z jabłkami szczególnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
selam,bloğunuz çok güzel,pastalar harika.sevgiler...
OdpowiedzUsuńselam,ziyaretiniz için teşekkürler,pastalarınız harika,sevgiler....
OdpowiedzUsuń