sobota, 21 lipca 2012

Placuszki z jabłkami

Puszyste, jak biszkopt, delikatne i pyszne:) Ja smażyłam je jakiś czas temu, dlatego są z jabłkami, ale teraz znakomicie sprawdzą się tutaj borówki, morele, maliny... Polecam Wam ten przepis, bo ja do niego na pewno wrócę i jeszcze nie raz z niego skorzystam:) Przepis znalazłam tutaj.


Składniki:
  • 400 g kefiru lub jogurtu naturalnego;
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 16 g cukru waniliowego;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 2-3 łyżki cukru;
  • 2-3 duże jabłka (lub inne owoce sezonowe);
  • olej do smażenia;
  • cukier puder do posypania;
Wykonanie:
Jabłka umyć, cieniutko obrać i pokroić w grubą kostkę lub plasterki. Kefir, całe jajka, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, dosyć gęstej śmietany. Dodać jabłka, wymieszać i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie placuszki...:) też dzis robiłam podobne

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne placuszki! Bardzo lubię , a z jabłkami szczególnie:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. selam,bloğunuz çok güzel,pastalar harika.sevgiler...

    OdpowiedzUsuń
  4. selam,ziyaretiniz için teşekkürler,pastalarınız harika,sevgiler....

    OdpowiedzUsuń