poniedziałek, 25 czerwca 2012

Chińskie bułeczki z pekińską

Doskonałe do piwa czy wina, świetne na piknik albo inną imprezę w plenerze... Bardzo smakowały nie tylko mnie:) Mogą leżeć kilka dni w chłodnym miejscu. Polecam:)
Przepis znaleziony w "Przyślij przepis" nr 28 z 03/2010. Autorką przepisu jest Pani D.Szymańska.


Składniki na ciasto:
  • 125 g margaryny;
  • 500 g mąki pszennej;
  • 200 ml mleka;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 jajko;
  • 30 g świeżych drożdży;
Składniki na farsz:
  • 1,5 główki niedużej kapusty pekińskiej;
  • 300 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • olej do smażenia;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 2 łyżki grzybowego sosu sojowego;
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
  • 1/2 łyżeczki curry;
  • 1 jajko;
  Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynną masę. Mąkę przesiać, dodać sól i margarynę, dobrze posiekać nożem, rozetrzeć palcami. Do przygotowanej mąki z tłuszczem dodać jajko, ciepłe mleko i drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na bok.
Kapustę pokroić w ćwiartki, sparzyć gorącą wodą i dokładnie odcisnąć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. 
Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty z ciasta. Sklejać dwa przeciwległe rogi. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec na rumiano w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.


Uwagi:
  • Do farszu można dodać 2-3 łyżki drobno pokrojonej i podduszonej papryki (dodajemy podczas duszenia pieczarek z cebulką) oraz trochę zielonej pietruszki.
  • Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć pomidorów z puszki.

2 komentarze:

  1. O mniam, jakie fajne one są! Pyszne muszą byc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają fantastycznie:) lubię takie bułeczki na ostro:D

    OdpowiedzUsuń