Przepis znalazłam tutaj.Ciasto jest pyszne (mnie baaardzo smakuje:)).
Składniki na ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. 3 białka ubić na sztywną pianę i dodać do utartego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 1 łyżkę śmietany.
Na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę wyłożyć ciemne ciasto. Na ciasto to wykładamy pianę ubitą z 4 białek, 1/2 szklanki cukru kryształu i 100 g wiórków kokosowych. Na ciasto kokosowe wykładamy jabłka (można dodać troszkę cynamonu), na jabłka rozsmarować jasne ciasto.
Piec 40-45 minut w 190st.C.
Upieczone gorące ciasto pokłuć na wierzchu widelcem i polać gorącą polewą chałwową.
Składniki razem zagotować. Gorącą polewę wylać na gorące ciasto.
- 7-8 jajek;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 250 g margaryny;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżka śmietany 18%;
- 100 g wiórków kokosowych;
- 1/2 szklanki cukru kryształu;
- 1 kg jabłek (uprażonych lub ze słoika);
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. 3 białka ubić na sztywną pianę i dodać do utartego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 1 łyżkę śmietany.
Na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę wyłożyć ciemne ciasto. Na ciasto to wykładamy pianę ubitą z 4 białek, 1/2 szklanki cukru kryształu i 100 g wiórków kokosowych. Na ciasto kokosowe wykładamy jabłka (można dodać troszkę cynamonu), na jabłka rozsmarować jasne ciasto.
Piec 40-45 minut w 190st.C.
Upieczone gorące ciasto pokłuć na wierzchu widelcem i polać gorącą polewą chałwową.
Składniki na polewę:
- 100 g chałwy waniliowej;
- 100 g margaryny;
- 1/2 szklanki cukru;
- 3 łyżki mleka;
Składniki razem zagotować. Gorącą polewę wylać na gorące ciasto.
ooo super wygląda ja od niedawna polubiłam się z chałwą ;)))
OdpowiedzUsuńJejku, musi być pyszne z tą chałwą!Super wygląda Alinko!:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Rzeczywiście pyszne to ciasto potwierdzam.Ja dostałam przepis kilka lat temu od znajomej i ciągle je robię :)))
OdpowiedzUsuń