Od dawna "chodziły" za mną truskawki... aż kupiłam i zdecydowałam się na tartę i wcale tego nie żałuję:) Apetyczny wygląd i pyszny serek w połączeniu z pięknymi truskawami... ach... to jest to:)
Składniki na ciasto:
- 150g masła (chłodnego);
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżki stołowe cukru pudru;
- 2-3 łyżki stołowe zimnej wody;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka cukru waniliowego;
- skórka otarta z 1 limonki lub cytryny;
- 1 łyżka stołowa soku z limonki lub cytryny;
- szczypta cynamonu;
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Do sypkich składników dodać schłodzone masło i posiekać. Następnie dodać wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej).
Formę do wypieku tarty o średnicy około 23 cm wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą lub mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (dno i brzegi). Wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia. Na papier wysypać groch (u mnie) i tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego na 180 st.C piekarnika i piec 15 minut. Następnie z ciasta zdjąć papier z grochem i ciasto dopiec na złoty kolor (około 10-15 min.). upieczone ciasto dobrze wystudzić.
Składniki na nadzienie:
- 500g serka mascarpone;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 1 cukier waniliowy;
- 200 ml śmietany 30% lub 36%;
- sok z połowy limonki lub cytryny;
- dżem truskawkowy;
Wykonanie:
Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.
Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek.
Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową.
Bardzo smakowicie wygląda Twoja tarta. Za mną od paru dni chodzą ślimaczki z cynamonem i sosem karmelowo-orzechowo-cynamonowym. Ahh...:)
OdpowiedzUsuńTa tarta musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNo popatrz , a ja jakoś nie wiedziałam, że Ty masz dwa blogi;) Dobra a skąd wytrzasnęłaś takie truskawki?;) Pysznie całość wygląda:)
OdpowiedzUsuńTak Anitko, obecnie mam dwa blogi, ale to przejściowe:) Mam nadzieję, że tutaj już zostanę:) Pozdrawiam:)
UsuńNiech już się pojawią pierwsze dobre truskawki to robię taką samą! Aż latem mi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda Twoja tarta! CHętnie bym zjadła kawałeczek. Baaardzo mi się chce truskawek:)
OdpowiedzUsuń