Prawdziwie pomarańczowe muffiny!! Właśnie takie, jakich
szukałam od dłuższego czasu. Ptrzebowałam "porządnego" smaku i aromatu
pomarańczy i w tych muffinkach to znalazłam:) Przepis od Dorotki, która zachwalała pomarańczowe muffinki, ja też je zachwalam...
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem. Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić, potem studzić na kratce.
Składniki na około 10-12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki otrębów;
- 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru;
- 1 duże jajko;
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
- otarta skórka z 2 pomarańczy;
- 100 ml maślanki;
- 40 g roztopionego masła;
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego;
- 100 g groszków (chipsów) z białej czekolady lub posiekanej białej czekolady;
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem. Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić, potem studzić na kratce.
Wspaniałe muffinki. Wilgotne i pyszne. CHetnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńA mi za każdym razem wychodzi zakalec, może właśnie takie mają być?
OdpowiedzUsuń