niedziela, 15 kwietnia 2012

Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą

Prawdziwie pomarańczowe muffiny!! Właśnie takie, jakich szukałam od dłuższego czasu. Ptrzebowałam "porządnego" smaku i aromatu pomarańczy i w tych muffinkach to znalazłam:) Przepis od Dorotki, która zachwalała pomarańczowe muffinki, ja też je zachwalam... 





Składniki na około 10-12 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki otrębów;
  • 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru;
  • 1 duże jajko;
  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  • otarta skórka z 2 pomarańczy;
  • 100 ml maślanki;
  • 40 g roztopionego masła;
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 5 łyżek dżemu pomarańczowego;
  • 100 g groszków (chipsów) z białej czekolady lub posiekanej białej czekolady;

Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem. Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń, wymieszać z grubsza, dodając pod koniec białą czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić, potem studzić na kratce.


2 komentarze:

  1. Wspaniałe muffinki. Wilgotne i pyszne. CHetnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi za każdym razem wychodzi zakalec, może właśnie takie mają być?

    OdpowiedzUsuń