Bardzo lubię te muffinki i często do nich wracam...Znalazłam je
kiedyś na stronie "Wielkie Żarcie", a autorką tego przepisu jest
Kluko.Za przepis Kluko bardzo dziękuję:)
Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć oba rodzaje składników. Formę do muffinków wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Do każdej muffinki kłaść po 1 łyżeczce dżemu i przykryć to ciastem (tak, żeby foremki były prawie pełne). Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni.
Do ciasta można dodać po łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej. Muffinki nabiorą wtedy korzennego aromatu. Ekstrakt waniliowy można zastąpić waniliowym aromatem do ciasta.
Składniki na około 22 muffinki:
- 1,5 szkl. mleka;
- 1,5 szkl. cukru kryształu;
- 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego;
- 2/3 szkl. oleju;
- 2 jajka;
- 3,5 szkl. mąki tortowej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka soli;
- 0,5 słoika dżemu (najlepiej truskawkowy);
Wszystkie płynne składniki oraz jajka razem zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Połączyć oba rodzaje składników. Formę do muffinków wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić ciastem do połowy. Do każdej muffinki kłaść po 1 łyżeczce dżemu i przykryć to ciastem (tak, żeby foremki były prawie pełne). Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni.
Do ciasta można dodać po łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej. Muffinki nabiorą wtedy korzennego aromatu. Ekstrakt waniliowy można zastąpić waniliowym aromatem do ciasta.
Wyglądają rewelacyjnie ! :)
OdpowiedzUsuńI'm extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it's rarе to sеe a niсe blog like this one noωаdayѕ.
OdpowiedzUsuńϺу ωeblοg ... idol lash
Also visit my weblog idol lash