Czekolada z bananem to bardzo wyborne połączenie i
zazwyczaj wszystkim smakuje:) Ale banany w niżej prezentowanym cieście
są jedynie miłym akcentem, bo główną rolę grają tutaj: czekoladowe Creme
Ole i truskawki w syropie.
Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:)
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej piany. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 175oC około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek.
Krem:
Truskawki zmiksować razem z syropem, dodać śmietanę i lekko wymieszać. Następnie cały czas miksując dodać "Creme Ole" i 'Śnieżkę' lub 'Śmietan Fix'. Ubijać, aż krem zrobi się gęsty. Żelatynę zalać malutką ilością wody (około 3-4 łyżki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją cały czas podgrzewając (uwaga-nie zagotować!). Gorącą żelatynę dodać do kremu, miksując przy tym mikserem na wysokich obrotach.
Dodatkowo:
Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:)
Biszkopt:
- 4 jajka;
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżki kakao;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej piany. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 175oC około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek.
Krem:
- 2 opakowania 'Creme Ole' czekoladowego;
- 1 puszka truskawek w syropie (410g);
- 250 ml śmietany 30% lub 36%;
- 1 opakowanie śmietany "Śnieżka" lub 2 opakowania "Śmietan-Fix";
- 1 czubata łyżka żelatyny;
Truskawki zmiksować razem z syropem, dodać śmietanę i lekko wymieszać. Następnie cały czas miksując dodać "Creme Ole" i 'Śnieżkę' lub 'Śmietan Fix'. Ubijać, aż krem zrobi się gęsty. Żelatynę zalać malutką ilością wody (około 3-4 łyżki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją cały czas podgrzewając (uwaga-nie zagotować!). Gorącą żelatynę dodać do kremu, miksując przy tym mikserem na wysokich obrotach.
Dodatkowo:
- 3 banany;
- dżem truskawkowy( u mnie truskawkowo-bananowy);
- czekolada gorzka;
- 250 ml śmietany 30% lub 36%;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 łyżka cukru pudru;
wygląda dostojnie, brzmi smakowicie:)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto :))) i ładnie tu u Ciebie po przeprowadzce:))) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba:) Dziękuję za miłe słowa:)
Usuńczy zamiast creme ole moge dac cos innego? bo powiem szczerze ze nie moge tego nigdzie znalezc :/
OdpowiedzUsuńSzczerze, to nie wiem. Zastanawiałam się, czy nie można by tu użyć kremu czekoladowego Dr Oetker ale nie jtm pewna. Ten krem u nas w kraju jest w proszku. W Polsce też nie mogę dostać Ole, zawsze kupuję za granicą. Jest na Słowacji, w Czechach, w Turcji, ale nie u nas:(
Usuń