czwartek, 19 kwietnia 2012

Ciasto czekoladowo-truskawkowe z bananami

Czekolada z bananem to bardzo wyborne połączenie i zazwyczaj wszystkim smakuje:) Ale banany w niżej prezentowanym cieście są jedynie miłym akcentem, bo główną rolę grają tutaj: czekoladowe Creme Ole i truskawki w syropie.
Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:)



Biszkopt:
  • 4 jajka;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 3/4 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej piany. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 175oC około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i delikatnie nasączyć, np. kompotem z truskawek.

Krem:
  • 2 opakowania 'Creme Ole' czekoladowego;
  • 1 puszka truskawek w syropie (410g);
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%;
  • 1 opakowanie śmietany "Śnieżka" lub 2 opakowania "Śmietan-Fix";
  • 1 czubata łyżka żelatyny;
Wykonanie:
Truskawki zmiksować razem z syropem, dodać śmietanę i lekko wymieszać. Następnie cały czas miksując dodać "Creme Ole" i 'Śnieżkę' lub 'Śmietan Fix'. Ubijać, aż krem zrobi się gęsty. Żelatynę zalać malutką ilością wody (około 3-4 łyżki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją cały czas podgrzewając (uwaga-nie zagotować!). Gorącą żelatynę dodać do kremu, miksując przy tym mikserem na wysokich obrotach.

Dodatkowo:
  • 3 banany;
  • dżem truskawkowy( u mnie truskawkowo-bananowy);
  • czekolada gorzka;
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżka cukru pudru;
Przestudzony i nasączony biszkopt wyłożyć do tortownicy, w której był wcześniej pieczony. Biszkopt posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć banany przekrojone wzdłuż na pół (banany skropiła sokiem z cytryny). Na banany wyłożyć krem czekoladowy. Ciasto odstawić na około 10-15 minut do lodówki. W tym czasie ubić 250 ml śmietany 30% lub 36% z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i "Śmietan-Fixem" na sztywny krem. Śmietanę wyłożyć na krem czekoladowy. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.

5 komentarzy:

  1. wygląda dostojnie, brzmi smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciasto :))) i ładnie tu u Ciebie po przeprowadzce:))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba:) Dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń
  3. czy zamiast creme ole moge dac cos innego? bo powiem szczerze ze nie moge tego nigdzie znalezc :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to nie wiem. Zastanawiałam się, czy nie można by tu użyć kremu czekoladowego Dr Oetker ale nie jtm pewna. Ten krem u nas w kraju jest w proszku. W Polsce też nie mogę dostać Ole, zawsze kupuję za granicą. Jest na Słowacji, w Czechach, w Turcji, ale nie u nas:(

      Usuń