Kolejne ciasto z gazetki z serii PRZYŚLIJ PRZEPIS, tym razem
ze specjalnego wydania "Wykwintne ciasta" nr 7/2009. Autorką przepisu
jest Pani Gabriela Z. Ciasto jest przepyszne i mimo nakładu pracy dosyć
znacznego (opinia moich znajomych po wysłuchaniu przepisu) to warto je
upiec. Polecam.
Składniki na ciasto cynamonowe:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180oC przez 35 minut.
Składniki na wkładkę:
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC w tej samej formie, co ciasto cynamonowe.
Składniki na masę:
Szklankę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrobić mąkę, budyń i żółtka. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się mleka i całość zagotować. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po trochę przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kawę cappucino i utrzeć. Można dodać troszkę spirytusu dla zostrzenia smaku kremu.
Dodatkowo:
Składniki na ciasto cynamonowe:
- 4 jajka;
- 400 g cukru pudru (dałam 320 g);
- 200 g margaryny;
- 1 opakowanie cynamonu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 250 ml mleka;
- 200 g mąki pszennej;
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180oC przez 35 minut.
Składniki na wkładkę:
- 8 białek;
- 8 łyżek cukru;
- 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów;
- 3/4 szklanki maku;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- kilka kropli aromatu migdałowego;
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC w tej samej formie, co ciasto cynamonowe.
Składniki na masę:
- 8 żółtek;
- 1 op. cukru waniliowego;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- 1 op. budyniu śmietankowego;
- 500 ml mleka;
- 150 g cukru kryształu;
- 200 - 250 g masła;
- 4 łyżki waniliowej kawy cappucino;
Szklankę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrobić mąkę, budyń i żółtka. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się mleka i całość zagotować. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po trochę przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kawę cappucino i utrzeć. Można dodać troszkę spirytusu dla zostrzenia smaku kremu.
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych;
- 3 płaty andruta (wafla);
Fajnie wygląda! Szkoda, że jestem leniwa, ale może zrobię:D
OdpowiedzUsuńzapisuję sobie do wypróbowania :) wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńMam to ciasto od dawna w planach do zrobienia, ale zawsze jakość brak czasu..a wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie!!! Faktycznie pracy trochę jest, ale myślę, że wygląd i smak rekompensują :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
It's going to be ending of mine day, except before finish I am reading this fantastic paragraph to increase my knowledge.
OdpowiedzUsuńmy site diets that work fast
Bardzo mi przypasował ten przepis, a tak archiwalnych numerów nie posiadam.
OdpowiedzUsuńw jakiej formie upiec to ciasto ??? mąki bardzo mało i dwa placki trzeba upiec ...
OdpowiedzUsuńja piekłam w formie 20x30 cm
Usuń