poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Cynamonowiec

Kolejne ciasto z gazetki z serii PRZYŚLIJ PRZEPIS, tym razem ze specjalnego wydania "Wykwintne ciasta" nr 7/2009. Autorką przepisu jest Pani Gabriela Z. Ciasto jest przepyszne i mimo nakładu pracy dosyć znacznego (opinia moich znajomych po wysłuchaniu przepisu) to warto je upiec. Polecam.



Składniki na ciasto cynamonowe:
  • 4 jajka;
  • 400 g cukru pudru (dałam 320 g);
  • 200 g margaryny;
  • 1 opakowanie cynamonu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 250 ml mleka;
  • 200 g mąki pszennej;
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180oC przez 35 minut.

Składniki na wkładkę:
  • 8 białek;
  • 8 łyżek cukru;
  • 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów;
  • 3/4 szklanki maku;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • kilka kropli aromatu migdałowego;
Wykonanie:
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać do czasu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC w tej samej formie, co ciasto cynamonowe.

Składniki na masę:
  • 8 żółtek;
  • 1 op. cukru waniliowego;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 1 op. budyniu śmietankowego;
  • 500 ml mleka;
  • 150 g cukru kryształu;
  • 200 - 250 g masła;
  • 4 łyżki waniliowej kawy cappucino;
Wykonanie:
Szklankę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrobić mąkę, budyń i żółtka. Powstałą mieszankę wlać do gotującego się mleka i całość zagotować. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po trochę przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kawę cappucino i utrzeć. Można dodać troszkę spirytusu dla zostrzenia smaku kremu. 

Dodatkowo:
  • 1 słoik powideł śliwkowych;
  • 3 płaty andruta (wafla);
Andruty przycinamy odpowiednio na wielkość ciasta, smarujemy je powidłami. Na powidło należy położyć ciasto cynamonowe i połowę kremu. Na krem nakładamy wkładkę i znowu krem, a następnie ciasto cynamonowe, powidło i reszta andruta. Boki ciasta można posmarować odłożonym kremem.

8 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda! Szkoda, że jestem leniwa, ale może zrobię:D

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję sobie do wypróbowania :) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam to ciasto od dawna w planach do zrobienia, ale zawsze jakość brak czasu..a wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robi wrażenie!!! Faktycznie pracy trochę jest, ale myślę, że wygląd i smak rekompensują :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. It's going to be ending of mine day, except before finish I am reading this fantastic paragraph to increase my knowledge.

    my site diets that work fast

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi przypasował ten przepis, a tak archiwalnych numerów nie posiadam.

    OdpowiedzUsuń
  7. w jakiej formie upiec to ciasto ??? mąki bardzo mało i dwa placki trzeba upiec ...

    OdpowiedzUsuń