Uwielbiam brokuły i stąd ta sałatka:) Pięknie wygląda, wybornie smakuje i szybko się ją robi:) Przepis znalazłam u Ani. Polecam:)
Składniki:
- 1 świeży brokuł;
- 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (270g);
- 1-2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki majonezu;
- 1 łyżeczka sosu tzatziki;
- około 3 łyżek ziaren słonecznika;
Wykonanie:
1. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Wodę zagotować z 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką soli. Do wrzątku wrzucić różyczki brokułu i gotować około 3 minuty (należy uważać, aby nie rozgotować warzywa). Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić.
2. Ser pokroić w kostkę.
3. Zrobić sos: w miseczce wymieszać jogurt i majonez, dodać sos tzatziki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać.
4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika, aby się ładnie zarumieniło. Wystudzić.
5. W misce delikatnie wymieszać brokuły z serem feta. Przełożyć do salaterki. Polać przygotowanym sosem czosnkowym. Całość posypać prażonym słonecznikiem.
6. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.
Moje uwagi: Sosu czosnkowego można zrobić troszkę więcej (np. 1,5 porcji podanej w przepisie).
Bardzo się cieszę, że sałatka smakowała :) Jest mi niezmiernie miło, że ktoś skorzystał z mojego przepisu, dziękuję i miłego wieczorku!
OdpowiedzUsuńPycha!! My też uwielbiamy brokuła :))
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Lubię brokuły z dodatkiem słonecznika:)
OdpowiedzUsuńUściski:*
Zapraszam z fotką do mojej galerii czytelników - będzie mi bardzo miło :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html
co to jest ten sok tzatziki
OdpowiedzUsuńUps! Wkradł się błąd, ale już poprawiłam:) To ma być sos tzatziki a nie sok. Przepraszam za moje gapiostwo.
UsuńI koniecznie suszona żurawina wtedy jest pyszna polecam :)
OdpowiedzUsuń