Przepis na ten torcik wypatrzyłam u Dorotki.
Zaciekawiło mnie to, że przy przygotowywaniu tego ciasta nie trzeba
parzyć maku. I to jest fajne, bo dużo mniej pracy przy pieczeniu.
Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu,
jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w
syropie.
Składniki na ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, potem żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Składniki połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 23 cm, piec około 45 min. w temperaturze 1800C. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż dwa razy.
Składniki na poncz:
Składniki na krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, po czym powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać.
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem, posmarować cienko dżemem. Na blacie rozsmarować 1/3 część kremu, rozłożyć połowę wiśni, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i posmarować cienko dżemem, na który wyłożyć kolejną 1/3 część kremu, wyłożyć resztę wiśni. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Gotowy tort schłodzić w lodówce.
Składniki na ciasto:
- 5 jaj;
- 15 dkg cukru pudru;
- 2 łyżki mielonych migdałów;
- 12 dkg mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia;
- 20 dkg maku(suchego, nie trzeba mielić);
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, potem żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Składniki połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 23 cm, piec około 45 min. w temperaturze 1800C. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż dwa razy.
Składniki na poncz:
- 0,5 szklanki wody;
- 3 łyżki rumu;
Składniki na krem:
- 30 dkg białej czekolady;
- 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%);
- 1 szklanka wiśni w syropie;
- dżem wiśniowy;
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, po czym powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać.
Na tortownicy ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem, posmarować cienko dżemem. Na blacie rozsmarować 1/3 część kremu, rozłożyć połowę wiśni, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i posmarować cienko dżemem, na który wyłożyć kolejną 1/3 część kremu, wyłożyć resztę wiśni. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Gotowy tort schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz