Tym razem przepis z "Tradycyjnej Kuchni Polskiej" wyd.
Prószyński i S-ka. Ciasto polecam, bo jest smaczne, wiśnie nadają mu
lekko kwaskowy smaczek, a na talerzu efektownie się prezentuje:) Mnie
ciasto smakowało, a Wam? Spróbujcie upiec:)
Masa serowa:
Wierzch:
Kruszonka:
Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 200oC.
Moje uwagi:
Masę serową robiłam z 1,5 porcji, ponieważ lubię serniki, w których sera nie brakuje:) Wiśnie mogą być mrożone, tylko przed wyłożeniem ich na masę serową należy je rozmrozić i nie musi być ich 1 kg. Mnie wystarczyły 2 opakowania po 400g.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 250 g margaryny;
- 4 żółtka;
- 100 g cukru pudru;
Masa serowa:
- 500 g sera białego;
- 2 jaja;
- 100 g cukru pudru;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki mleka w proszku;
- 4 łyżki masła;
- 1 cukier waniliowy;
- skórka otarta z połowy cytryny;
- kilka kropli aromatu cytrynowego;
Wierzch:
- 1-1,5 kg wiśni;
- 1 kisiel wiśniowy;
- 4 czubate łyżki cukru;
- 4 białka;
Kruszonka:
- 3 łyżki cukru;
- 2 łyżki wiórków kokosowych;
- trochę mąki;
Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 200oC.
Moje uwagi:
Masę serową robiłam z 1,5 porcji, ponieważ lubię serniki, w których sera nie brakuje:) Wiśnie mogą być mrożone, tylko przed wyłożeniem ich na masę serową należy je rozmrozić i nie musi być ich 1 kg. Mnie wystarczyły 2 opakowania po 400g.
kolejne slodkie cudo przede mmną +_+ aajjjj mam straszną ochotę ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana - gastronomyGO!
Serniczek pyszotka :-)
OdpowiedzUsuńSerniczek rzeczywiście pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuń