piątek, 30 marca 2012

Sernik z wiśniami

Tym razem przepis z "Tradycyjnej Kuchni Polskiej" wyd. Prószyński i S-ka. Ciasto polecam, bo jest smaczne, wiśnie nadają mu lekko kwaskowy smaczek, a na talerzu efektownie się prezentuje:) Mnie ciasto smakowało, a Wam? Spróbujcie upiec:)



Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 250 g margaryny;
  • 4 żółtka;
  • 100 g cukru pudru;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Garść ciasta odłożyć na kruszonkę, a resztę wyłożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wyłożonej papierem pergaminowym i podpiec w temperaturze około 200oC na jasnozłoty kolor. 

Masa serowa:
  • 500 g sera białego;
  • 2 jaja;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki mleka w proszku;
  • 4 łyżki masła;
  • 1 cukier waniliowy;
  • skórka otarta z połowy cytryny;
  • kilka kropli aromatu cytrynowego;
Ser dwukrotnie zemleć, dokładnie zmiksować z resztą składników, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto.

Wierzch:
  • 1-1,5 kg wiśni;
  • 1 kisiel wiśniowy;
  • 4 czubate łyżki cukru;
  • 4 białka;
Wiśnie wydrylować, odsączyć i wyłożyć na masę serową. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel wiśniowy, wyłożyć na warstwę wiśni. 

Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 łyżki wiórków kokosowych;
  • trochę mąki;
Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać cukier, wiórki kokosowe i tyle mąki, aby ciasto lekko się rozsypywało. Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać równomiernie na piance wiśniowej.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 200oC.

Moje uwagi:
Masę serową robiłam z 1,5 porcji, ponieważ lubię serniki, w których sera nie brakuje:) Wiśnie mogą być mrożone, tylko przed wyłożeniem ich na masę serową należy je rozmrozić i nie musi być ich 1 kg. Mnie wystarczyły 2 opakowania po 400g.

3 komentarze:

  1. kolejne slodkie cudo przede mmną +_+ aajjjj mam straszną ochotę ;)
    pozdrawiam,
    Szana - gastronomyGO!

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek rzeczywiście pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń