sobota, 31 marca 2012

Sernik śródziemnomorski

Sernik śródziemnomorski to bogactwo sera, chałwy, białej czekolady, pistacji... Słodki, ale nie za słodki jak na kraje arabskie:) Przepis znalazłam tutaj, ale swego czasu był też pieczony przez nasze polskie blogowiczki:)



Składniki na spód sernika:

  •  120g herbatników "Digestive";
  •  80g obranych pistacji;
  •  30g obranych migdałów;
  •  30g orzechów laskowych lub włoskich;
  •  50g jasnobrązowego cukru Demerara;
  •  140g roztopionego masła;
Składniki na masę serową:
  •  100g białej czekolady;
  •  680g śmietankowego sera białego w temperaturze pokojowej;
  •  250g cukru białego;
  •  3 duże jaja;
  •  1 łyżka soku cytrynowego;
  •  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  •  1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub amaretto;
  •  2 łyżki mielonych migdałów;
  •  150g chałwy, grubo rozdrobnionej (można dać więcej);
Składniki na polewę miodową:
  •  3 łyżki gęstej, tłustej śmietany (np.22%);
  •  40g masła;
  •  4 łyżki miodu; 
 
 Wykonanie: 

 Spód: herbatniki rozdrobnić w malakserze i przesypać do miski. Orzechy, pistacje i migdały rozdrobnić na dosyć spore kawałeczki i dodać do herbatników. Dodać również stopione masło i cukier i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm i wcisnąć w dno i boki formy. Włożyć do lodówki na około godzinę, następnie piec 15 minut w 180 st.C na złoty kolor.

Masa serowa: roztopić czekoladę i wystudzić.Połączyć mikserem serek z chałwą i cukrem.Mieszając
dodać  wystudzoną czekoladę. Dodać jajka, po jednym na raz i wymieszać tylko do połączenia składników.
Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy lub amaretto, mielone migdały i wymieszać.
Delikatnie przelać masę na przygotowany spód. Piec przez 45-50 minut w 160 st.C. Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz w zamkniętym piekarniku na godzinę, a następnie schłodzić. 


Polewa miodowa: w małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę. Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić. Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce.
Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi.

Sernik piec najlepiej metodą gazetową


3 komentarze: