poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Babka kawowa

Kawowa, chociaż smak kawy mało wyczuwalny:( Co oczywiście nie znaczy, że babka jest zła:) Wręcz przeciwnie, babka jest pyszna, bo ma lekki posmak czekoladowy i jest wilgotna od... kawy. Polecam. A Marzence - koleżance z pracy dziękuję za przepis.



Składniki:
  • 125 g margaryny (u mnie "Kasia");
  • 4 jajka;
  • 2 szklanki cukru kryształu;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej;
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy mielonej (u mnie kopiaste 3 łyżeczki kawy na szklankę wody);
Wykonanie:
Kawę zaparzyć i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie cały czas ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180oC przez około 1 godzinę.
Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową.
Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej z firmy Wilton, ale koleżanka moja piecze to ciasto w średniej tortownicy z kominkiem lub w dwóch małych keksówkach.

4 komentarze:

  1. O rany! ale smakowicie wygląda, aż moje ślinianki zaczęły pracować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Posłuchaj a czy 4 łyżki proszku do pieczenia to nie za dużo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest 4 łyżeczki a nie łyżki. Ja dałam zgodnie z recepturą i było ok, ale jak chcesz to zawsze możesz poeksperymentować:)

      Usuń
    2. No tak masz racje ( łyżeczki a nie łyżki)- rozochociłam się w dodawaniu składników :o) Babka upieczona, lekka i aromatyczna ( zamiast gałki dodałam mielony kardamon) . Dziękuje za przepis. Pozdrawiam. Ala

      Usuń