Kawowa, chociaż smak kawy mało wyczuwalny:( Co oczywiście
nie znaczy, że babka jest zła:) Wręcz przeciwnie, babka jest pyszna, bo
ma lekki posmak czekoladowy i jest wilgotna od... kawy. Polecam. A
Marzence - koleżance z pracy dziękuję za przepis.
Składniki:
Kawę zaparzyć i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie cały czas ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180oC przez około 1 godzinę.
Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową.
Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej z firmy Wilton, ale koleżanka moja piecze to ciasto w średniej tortownicy z kominkiem lub w dwóch małych keksówkach.
Składniki:
- 125 g margaryny (u mnie "Kasia");
- 4 jajka;
- 2 szklanki cukru kryształu;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej;
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżki kakao;
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy mielonej (u mnie kopiaste 3 łyżeczki kawy na szklankę wody);
Kawę zaparzyć i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie cały czas ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec w temperaturze 180oC przez około 1 godzinę.
Upieczoną babkę wystudzić i polać polewą czekoladową.
Uwaga: Babkę piekłam w formie babkowej z firmy Wilton, ale koleżanka moja piecze to ciasto w średniej tortownicy z kominkiem lub w dwóch małych keksówkach.
O rany! ale smakowicie wygląda, aż moje ślinianki zaczęły pracować :)
OdpowiedzUsuńPosłuchaj a czy 4 łyżki proszku do pieczenia to nie za dużo ?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 4 łyżeczki a nie łyżki. Ja dałam zgodnie z recepturą i było ok, ale jak chcesz to zawsze możesz poeksperymentować:)
UsuńNo tak masz racje ( łyżeczki a nie łyżki)- rozochociłam się w dodawaniu składników :o) Babka upieczona, lekka i aromatyczna ( zamiast gałki dodałam mielony kardamon) . Dziękuje za przepis. Pozdrawiam. Ala
Usuń