środa, 14 marca 2012

Pianka

Kolejne ciasto Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto okazało się dobre i delikatne. Jedynym mankamentem wypieku okazała się odpadająca pianka, która przy krojeniu ni jak nie chciała trzymać się reszty ciasta. Myślę, że na przyszłość trzeba będzie pomiędzy masę a pianę położyć delikatne biszkopty.


  - Upiec cienki biszkopt kakaowy.

Składniki na masę:
  • 0,5 l mleka;
  • 25 dkg masła;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 8 łyżek kokosu;
  • 5 żółtek;
  • 3-4 łyżki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
Wykonanie:
Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem.

Składniki na piankę:
  • 5 białek;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 1 łyżeczka żelatyny;
  • 2 czubate łyżki galaretki czerwonej;
  • 3 łyżki wody;
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w wodzie. Po około 5 minutach dosypać galaretkę i rozpuścić z żelatynę delikatnie podgrzewając (należy koniecznie uważać, żeby galaretki nie zagotować, bo się nie zetnie z pianką). Białka ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje.

Dodatki:
  • 1 puszka ananasów;
  • 3-4 kostki czekolady;

Przełożenie ciasta:
Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada.

Uwagi ode mnie:
  1. Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, żeby "zaostrzyć" smak masy.
  2. Zanim wybijemy jaja do miski, koniecznie trzeba je sparzyć wrzątkiem. Zagotowuję wodę w czajniku i przelewam wrzątkiem jajka ułożone na sicie.
  3. Sok z ananasów wlewam do woreczków na lód i zamrażam. Jest świetnym dodatkiem do różnych napojów oraz wody mineralnej. Polecam:)

1 komentarz: