Zuzia
Uwielbiam to ciasto:)
Ciasto miodowe:
- 30 dkg mąki pszennej;
- 15 dkg margaryny;
- 8 dkg cukru pudru;
- 1 łyżka sody oczyszczonej;
- 1 jajko;
- 2 łyżki miodu;
Sypkie składniki przesiać przez sito, dodać margarynę i posiekać. Na koniec drobne grudki lekko rozetrzeć palcami. Dodać miód i jajko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa oddzielne cienkie placki. Ciasto pieczemy w temp. 180 st.C około 12 minut.
Biszkopt:
- 4 jajka;
- 0,5 szklanki cukru kryształu;
- 0,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia;
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać przesiane przez sito obie mąki i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Piec w tej samej blaszce co placki miodowe w temp. 180 st.C około 25 minut.
Masa:
- 0,5 l mleka;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 15 dkg cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 margaryna Kasia;
Margarynę roztopić. Mleko z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną zagotować. Podczas gotowania mleko należy cały czas mieszać, bo łatwo się przypala. Do gotującego mleka wlewać cienkim strumieniem roztopioną margarynę i cały czas energicznie mieszać.
Ciasto przełożyć gorącą masą.
Przełożenie:
- placek miodowy;
- powidło śliwkowe;
- 1/2 masy;
- biszkopt;
- 1/2 masy;
- powidło śliwkowe;
- placek miodowy;
- polewa czekoladowa;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz