poniedziałek, 19 października 2015

Sernik lekko migdałowy z malinami



Przepyszny sernik na tradycyjnym kruchym spodzie z wilgotną masą serową, malinkami i płatkami migdałów. No i czego chcieć więcej??? Przepis od Doroty.






Składniki na formę o wymiarach 30x23 cm.


Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 100 g zimnego masła lub margaryny;
  • 1 żółtko;
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody;


Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło lub margarynę, posiekać z mąką. Dodać żółtko, wszystkie składniki razem wymieszać. Na koniec dodać wodę i zagnieść wszystko razem na jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto można przygotować w malakserze.

Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem  i podpiec w temperaturze 190st.C przez około 15-20 minut na lekko złoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
W tym czasie przygotować masę serową.


Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego półtłustego białego sera;
  •  100 ml śmietany 30% lub 36%;
  • 5 dużych jajek;
  • 200 g cukru pudru;
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub kilka kropli aromatu (olejku) migdałowego;
  • 3 łyżki przesianej mąki pszennej;
  • 1 łyżka przesianej mąki ziemniaczanej;
  • 300 g malin (mogą być mrożone);
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych;


Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
Całe jajka roztrzepać w misce ręczną trzepaczką lub widelcem.
W misce umieścić ser, śmietanę, roztrzepane jajka, cukier, ekstrakt migdałowy lub aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko razem zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na serze poukładać maliny i całość posypać płatkami migdałów.
Sernik należy piec w temperaturze 150 st.C przez 1 godzinę i 15 minut lub dłużej, do momentu aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem.
Upieczony sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin.



9 komentarzy:

  1. Zrobię z pewnością, ale z wiśniami, bo akurat mam ich dość sporo w spiżarni :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Dobry pomysł:) Chyba pójdę za Twoimi myślami i też zrobię tym razem z wiśniami:) Jtm pewna, że będzie pyszny!

      Usuń
  2. Pięknie wygląda ten sernik:) No cudo po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, już czuję jego smak... proszę powiedz, co jest na wierzchu? dodatkowo polukrowałaś? bo jakoś nie mogę dojrzeć płatków... bardzo mi się podoba, nawet maliny zamrożone mam, więc będzie w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wierzchu są płatki migdałów. Dodatkowo sernik "pociapałam" rozpuszczoną białą czekoladą.

      Usuń
    2. Dzięki, lepiej się prezentuje niż z samymi migdałami, ale nie rozpoznałam, że to czekolada. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. A czy zamiast malin mogą być mrożone truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie próbowałam. Myślę, że akie mniejsze mogą być, bo duże truskawki mogą się za bardzo rozciapać.

      Usuń