piątek, 27 czerwca 2014

Truskawkowa rozkosz



Kolejne ciasto z truskawkami... Budzi ciekawość gości, kiedy "wjeżdża" na stół. I wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto nie dość, że ślicznie wygląda to jeszcze cudownie smakuje:) Polecam.






Składniki na formę o wymiarach 33x22 cm (może być troszkę większa).


Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jaja;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 1 łyżka herbaty matcha;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać herbatę i przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 20-25 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, wystudzić i na nowo włożyć do tej samej formy, w której było pieczone.



Galaretka z truskawkami:
  • 700 g truskawek;
  • 3 galaretki truskawkowe;
  • 125 g serka homogenizowanego waniliowego;

Truskawki umyć, oderwać z nich szypułki. Biszkopt posmarować cienką warstwą serka homogenizowanego, na serku ułożyć całe truskawki.
Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać truskawki.
Ciasto odstawić do lodówki, by galaretka dobrze stężała.



Krem śmietanowy:
  • 0,5 l śmietanki 30%;
  • 3 czubate łyżki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 500 g serka mascarpone;
  • 1 czubata łyżka żelatyny;

Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać serek mascarpone i wymieszać, by składniki dobrze się połączyły (nie za długo). Napęczniałą żelatynę podgrzać w kuchence mikrofalowej (lub nad ogniem), by się rozpuściła. Letnią żelatynę dodać do przygotowanego kremu śmietanowego i szybko wymieszać. Krem wyłożyć na galaretkę z truskawkami i ponownie ciasto odstawić do lodówki.



Mus truskawkowy:
  • 800 g truskawek umytych;
  • 3 galaretki truskawkowe;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
  • 1 łyżka soku z cytryny;

Umyte truskawki oczyścić z szypułek i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie do musu dolać 0,75 szklanki wody i całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić naczynie z musem na bok, dodać galaretki w proszku i wymieszać, by galaretki się rozpuściły. Mus wystudzić. Lekko tężejący wylać na krem śmietanowy, wyrównać. Ciasto ponownie odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).


 

6 komentarzy:

  1. Mniam .... wspaniała ta rozkosz, zgłodniałam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ono jest piękne Alinko! Zjadlabym kawałeczek. Zostało coś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, tak było dobre, że zniknęło błyskawicznie:)

      Usuń
  3. czy da się tą herbat czymś zastąpić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matchy nie zastąpisz niczym jeśli chodzi o walory smakowe. Zawsze można upiec biszkopt czekoladowy lub waniliowy.

      Usuń