Kolejne ciasto z truskawkami... Budzi ciekawość gości, kiedy "wjeżdża" na stół. I wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto nie dość, że ślicznie wygląda to jeszcze cudownie smakuje:) Polecam.
Składniki na formę o wymiarach 33x22 cm (może być troszkę większa).
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jaja;
- 0,5 szklanki cukru kryształu;
- 1 łyżka herbaty matcha;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać herbatę i przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 20-25 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, wystudzić i na nowo włożyć do tej samej formy, w której było pieczone.
Galaretka z truskawkami:
- 700 g truskawek;
- 3 galaretki truskawkowe;
- 125 g serka homogenizowanego waniliowego;
Truskawki umyć, oderwać z nich szypułki. Biszkopt posmarować cienką warstwą serka homogenizowanego, na serku ułożyć całe truskawki.
Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać truskawki.
Ciasto odstawić do lodówki, by galaretka dobrze stężała.
Krem śmietanowy:
- 0,5 l śmietanki 30%;
- 3 czubate łyżki cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 500 g serka mascarpone;
- 1 czubata łyżka żelatyny;
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać serek mascarpone i wymieszać, by składniki dobrze się połączyły (nie za długo). Napęczniałą żelatynę podgrzać w kuchence mikrofalowej (lub nad ogniem), by się rozpuściła. Letnią żelatynę dodać do przygotowanego kremu śmietanowego i szybko wymieszać. Krem wyłożyć na galaretkę z truskawkami i ponownie ciasto odstawić do lodówki.
Mus truskawkowy:
- 800 g truskawek umytych;
- 3 galaretki truskawkowe;
- 2 łyżki cukru kryształu;
- 1 łyżka soku z cytryny;
Umyte truskawki oczyścić z szypułek i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie do musu dolać 0,75 szklanki wody i całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić naczynie z musem na bok, dodać galaretki w proszku i wymieszać, by galaretki się rozpuściły. Mus wystudzić. Lekko tężejący wylać na krem śmietanowy, wyrównać. Ciasto ponownie odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Mniam .... wspaniała ta rozkosz, zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ależ ono jest piękne Alinko! Zjadlabym kawałeczek. Zostało coś ?
OdpowiedzUsuńMadziu, tak było dobre, że zniknęło błyskawicznie:)
Usuńczy da się tą herbat czymś zastąpić
OdpowiedzUsuńMatchy nie zastąpisz niczym jeśli chodzi o walory smakowe. Zawsze można upiec biszkopt czekoladowy lub waniliowy.
Usuńdziękuje
OdpowiedzUsuń