środa, 19 marca 2014

Sernik brzoskwiniowo-migdałowy



Przepis z mojego starego zeszytu:) Przepis, z którego warto skorzystać! Uwielbiam ten sernik, a dowodem na to może być to, że przez ponad 10 lat ciągle do niego powracam. Zakochałam się w tym serniku i ja i niektórzy moi znajomi i cała moja rodzina:) Wilgotny, kremowy i najsmaczniejszy na trzeci dzień po upieczeniu:) Polecam!






Przepis na formę o wymiarach 33 x 22 cm.

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 3 żółtka;
  • 250 g margaryny;
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy;
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać cukier waniliowy i schłodzoną margarynę. Margarynę posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, następnie lekko rozetrzeć ją w palcach. Dodać żółtka i zagnieść kruche ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Chłodzić około 2 godzin.


Składniki na masę serową:
  • 6 jaj;
  • 150 g masła roztopionego i schłodzonego;
  • 750 g sera białego mielonego;
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 0,75 szklanki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia.


Składniki na masę migdałową:
  • 200 g płatków migdałowych;
  • 100 g masła;
  • 0,75 szklanki cukru pudru;
  • 2 łyżki miodu;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
Masło roztopić w rondlu, dodać cukier i miód, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Wsypać płatki migdałowe, wymieszać i lekko ostudzić.


Ponadto:
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego;

Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części.. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec w 180 st.C około 15 minut na jasnozłoty kolor. Po podpieczeniu ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć masę serową. Na masę serową wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Na ciasto wyłożyć lekko przestudzoną masę migdałową. Sernik piec około 1 godzinę w temperaturze 180 st.C.
Przed wyłożeniem z formy ciasto dobrze wystudzić i schłodzić.


Uwagi:
  1. Do masy migdałowej używać wyłącznie masła.
  2. Do odmierzenia proporcji składników używałam szklanki o pojemności 250 ml.
  3. Podczas pieczenia należy uważać, by za mocno nie spiec masy migdałowej. Mając to na uwadze zawsze ciasto zaczynam piec od dołu, następnie po około 30 minutach przełączam piekarnik na grzanie: góra-dół.


Serniki dla Miksera - edycja 1.14

5 komentarzy:

  1. Super serniczek Alinko, lubię z brzoskwiniami. :) A tu jeszcze migdały - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. upiekę go teraz na moje imieniny ,wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro piekę ten sernik :) ciekawe jak wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy będzie w sobotę i niedzielę. Uważaj tylko, żeby nie wysechł na powietrzu, nakryj czymś, jak oczywiście do soboty się ostanie:)

      Usuń
  4. hurrraaa !!! pyszny był :))) upiekłam ten sernik,wyśmienity :) oczywiście nie byłabym sobą ,gdybym czegoś nie zmieniła ,zamiast płatków migdałowych dałam siekane migdały ,ser dałam chudy ,dżem aroniowo jabłkowo gruszkowy -oczywiście z moich spiżarnianych zapasów ...sernik paluszki lizać :) polecam...

    OdpowiedzUsuń