Przepis z mojego starego zeszytu:) Przepis, z którego warto skorzystać! Uwielbiam ten sernik, a dowodem na to może być to, że przez ponad 10 lat ciągle do niego powracam. Zakochałam się w tym serniku i ja i niektórzy moi znajomi i cała moja rodzina:) Wilgotny, kremowy i najsmaczniejszy na trzeci dzień po upieczeniu:) Polecam!
Przepis na formę o wymiarach 33 x 22 cm.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 3 żółtka;
- 250 g margaryny;
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia;
- 1 cukier waniliowy;
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać cukier waniliowy i schłodzoną margarynę. Margarynę posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, następnie lekko rozetrzeć ją w palcach. Dodać żółtka i zagnieść kruche ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Chłodzić około 2 godzin.
Składniki na masę serową:
- 6 jaj;
- 150 g masła roztopionego i schłodzonego;
- 750 g sera białego mielonego;
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 0,75 szklanki cukru pudru;
- 1 cukier waniliowy;
Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia.
Składniki na masę migdałową:
- 200 g płatków migdałowych;
- 100 g masła;
- 0,75 szklanki cukru pudru;
- 2 łyżki miodu;
- 3 łyżki kwaśnej śmietany;
Masło roztopić w rondlu, dodać cukier i miód, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Wsypać płatki migdałowe, wymieszać i lekko ostudzić.
Ponadto:
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego;
Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części.. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec w 180 st.C około 15 minut na jasnozłoty kolor. Po podpieczeniu ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym i wyłożyć masę serową. Na masę serową wyłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Na ciasto wyłożyć lekko przestudzoną masę migdałową. Sernik piec około 1 godzinę w temperaturze 180 st.C.
Przed wyłożeniem z formy ciasto dobrze wystudzić i schłodzić.
Uwagi:
- Do masy migdałowej używać wyłącznie masła.
- Do odmierzenia proporcji składników używałam szklanki o pojemności 250 ml.
- Podczas pieczenia należy uważać, by za mocno nie spiec masy migdałowej. Mając to na uwadze zawsze ciasto zaczynam piec od dołu, następnie po około 30 minutach przełączam piekarnik na grzanie: góra-dół.
Super serniczek Alinko, lubię z brzoskwiniami. :) A tu jeszcze migdały - super! :)
OdpowiedzUsuńupiekę go teraz na moje imieniny ,wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjutro piekę ten sernik :) ciekawe jak wyjdzie ?
OdpowiedzUsuńNajlepszy będzie w sobotę i niedzielę. Uważaj tylko, żeby nie wysechł na powietrzu, nakryj czymś, jak oczywiście do soboty się ostanie:)
Usuńhurrraaa !!! pyszny był :))) upiekłam ten sernik,wyśmienity :) oczywiście nie byłabym sobą ,gdybym czegoś nie zmieniła ,zamiast płatków migdałowych dałam siekane migdały ,ser dałam chudy ,dżem aroniowo jabłkowo gruszkowy -oczywiście z moich spiżarnianych zapasów ...sernik paluszki lizać :) polecam...
OdpowiedzUsuń