środa, 12 lutego 2014

Trufle różane



Romantyczne, różowe, o cudownie lekkim zapachu róży i delikatnym smaku białej czekolady... Pyszne!





Składniki:
  • 100 g białej czekolady;
  • 60 g miękkiego masła;
  • 1-2 łyżki wody różanej;
  • 1 żółtko;
  • kilka kropel barwnika różowego (lub czerwonego);

 Ponadto:
  • 30 g wiórków kokosowych różowych (lub białych);
  • kilka kropel barwnika różowego lub czerwonego (tylko w przypadku użycia wiórków kokosowych białych);


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę różaną i kilka kropel barwnika spożywczego, wymieszać. Następnie dodać masło i żółtko, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce do momentu, aż masa będzie plastyczna (kilka godzin). Po schłodzeniu masy przy pomocy łyżeczki zrobić z masy dwanaście kulek.
Białe wiórka kokosowe zabarwić barwnikiem spożywczym. Uformowane kulki z masy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe trufle odstawić do lodówki i tam przechowywać do momentu ich serwowania.




Źródło przepisu: Trufle różane



Moje uwagi:
W czasie przygotowywania masa się zwarzyła, ale mieszałam i mieszałam (około 10 minut) i składniki się połączyły. Myślę, że przy mieszaniu masa stygła i ostatecznie wszystkie składniki się ze sobą zaprzyjaźniły:) Jeżeli zatem zauważysz, że masa czekoladowa się warzy to nie poddawaj się i mieszaj cierpliwie do uzyskania pożądanej jednolitej masy.



4 komentarze: