Przepis "przerzucony" z mojego poprzedniego bloga:)
Wrzesień, wrzesień... i kolejna Weekendowa Cukiernia. W tym miesiącu Tofka nam gospodarzy i tym samym zaproponowała nam na wspólne pieczenie Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson). Ja tam za czekoladowymi ciastami bardzo nie przepadam, ale jak jest to skosztuję, a co? Dlatego też dałam szansę i temu ciastu i upiekłam je:) Muszę przyznać, że jest baaardzo dobre, prawdziwie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Moja koleżanka Ania powiedziała, że smakuje jak prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:)
Składniki:
- 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao);
- 125g miękkiego masła;
- 6 jaj;
- 175g cukru kryształu;
- skórka otarta z 1 pomarańczy;
- 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy);
- 500 ml śmietany 36%;
- 2 łyżeczki cukru waniliowego;
- 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao;
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać.
Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany dodać kilka łyżek masy czekoladowej i lekko wymieszać. Następnie dodać pozostałą masę czekoladową i delikatnie mieszać do połączenia się składników.
Tortownicę o wymiarach 23-25 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Posypać gorzkim kakao.
Moje uwagi: Do ubitej śmietany z cukrem dobrze jest dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody. Przed dodaniem żelatyny do śmietany radzę ją troszeczkę przestudzić tak, aby była letnia. Będziemy mieć wówczas pewność, że śmietana nie podejdzie wodą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Od razu widać że to ciasto Nigelli !
OdpowiedzUsuńOna robi takie mega słodkie i ''wypasione'' :)
Ależ widok! Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Ale gdybym nie lubiła, to i tak nie potrafiłabym się oprzeć pokusie, żeby nie spróbować tego co prezentujesz. Bajka :) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńniesamowite ciacho! na sam widok moje kubki smakowe szaleją:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda spektakularnie i cieszy fakt, iż można je przygotować ze zdrowych składników - mimo, że może być uznane za dość tuczące i takie w rzeczywistości jest, można je przyrządzić w sposób przyjazny organizmowi, a jednocześnie sprzyjający podniebieniu.
OdpowiedzUsuń