środa, 28 sierpnia 2013

Jubileuszowe ciasto


Kolejne ciasto z serii Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Pyszne, jak każde ciasto Siostry Anastazji (moja opinia). Jednak tak jak pyszne tak i pracochłonne. Ciasto z tzw. tortowych więc warto się skusić z upieczeniem go na jakąś imprezę urodzinową czy imieninową, itp. O tego typu ciastach mówię: ciacho pokazowe:) Warto upiec.



Składniki na formę o wymiarach 21x32 cm (lub kilka cm większą):

  • Upiec dwa cienkie jasne biszkopty - wg Siostry Anastazji:)


Ja upiekłam jeden 
     
   Biszkopt:

  • 7 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty.

Masa serowa:
  • 1,20 kg zmielonego białego sera;
  • 400 g cukru pudru;
  • 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru);
  • 12 jaj;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 300 g margaryny lub masła;
Margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać ser i wymieszać. Dodać budyń w proszku i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki w tej samej formie co biszkopt.Piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia, tj. około 40 minut.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 galaretka czerwona;
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć.

Masa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich mielonych;
  • 125 ml mleka;
  • 2 jaja;
  • 200 g cukru pudru;
  • 300 g masła;
Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy. Do smaku można dodać troszkę spirytusu.

Dodatkowo:
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych;
Przełożenie ciasta:
Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa.

Uwagi:
1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić.
2. Biszkopty można nasączyć ponczem.
3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy.

W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby i tak podaję. Siostra Anastazja podaje większe ilości tych składników.

8 komentarzy:

  1. Wyglądowo świetne, w smaku zapewne też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. powala na kolana:D cudne jest!
    ale tak jak piszesz, jak większość wypieków siostry Anastazji, wymaga sporo czasu:) podziwiam za cierpliwość;)
    pozdrawiam serdecznie
    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie ale pracy przy nim też nie mało , sądząc po ilości składników jest dość drogi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zamierzam zrobić to ciasto na sam widok slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ilość warstw oszałamiająca :-) Wygląda cudnie :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. żescie powariowali tyle jaj
    ek o matko!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne polecam :)

    OdpowiedzUsuń