Kolejne ciasto z serii Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Pyszne, jak każde ciasto Siostry Anastazji (moja opinia). Jednak tak jak pyszne tak i pracochłonne. Ciasto z tzw. tortowych więc warto się skusić z upieczeniem go na jakąś imprezę urodzinową czy imieninową, itp. O tego typu ciastach mówię: ciacho pokazowe:) Warto upiec.
Składniki na formę o wymiarach 21x32 cm (lub kilka cm większą):
- Upiec dwa cienkie jasne biszkopty - wg Siostry Anastazji:)
Ja upiekłam jeden
Biszkopt:
- 7 jaj;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty.
Masa serowa:
- 1,20 kg zmielonego białego sera;
- 400 g cukru pudru;
- 60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru);
- 12 jaj;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 300 g margaryny lub masła;
Margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać ser i wymieszać. Dodać budyń w proszku i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki w tej samej formie co biszkopt.Piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia, tj. około 40 minut.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek;
- 1 łyżka masła;
- 1 galaretka czerwona;
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć.
Masa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich mielonych;
- 125 ml mleka;
- 2 jaja;
- 200 g cukru pudru;
- 300 g masła;
Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy. Do smaku można dodać troszkę spirytusu.
Dodatkowo:
- 1 mały słoik powideł śliwkowych;
Przełożenie ciasta:
Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa.
Uwagi:
1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić.
2. Biszkopty można nasączyć ponczem.
3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy.
W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby i tak podaję. Siostra Anastazja podaje większe ilości tych składników.
Pysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńWyglądowo świetne, w smaku zapewne też :)
OdpowiedzUsuńpowala na kolana:D cudne jest!
OdpowiedzUsuńale tak jak piszesz, jak większość wypieków siostry Anastazji, wymaga sporo czasu:) podziwiam za cierpliwość;)
pozdrawiam serdecznie
A.
Wygląda przepysznie ale pracy przy nim też nie mało , sądząc po ilości składników jest dość drogi :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zamierzam zrobić to ciasto na sam widok slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńIlość warstw oszałamiająca :-) Wygląda cudnie :-)))
OdpowiedzUsuńżescie powariowali tyle jaj
OdpowiedzUsuńek o matko!!!!!!!
Pyszne polecam :)
OdpowiedzUsuń