czwartek, 20 czerwca 2013

Tartaletki z mascarpone i truskawkami

Pyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam.


Składniki na ciasto kruche:
  • 450 g mąki pszennej;
  • 220 g margaryny;
  • 120 g cukru pudru;
  • 5 żółtek;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g);
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie);
Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut.

Składniki na krem:
  • 250 ml śmietany 30%;
  • 500 g serka mascarpone;
  • 1 cukier waniliowy (8g);
  • 3 łyżki cukru kryształu;
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać, by się składniki połączyły. Masy nie należy długo mieszać, gdyż lubi się zwarzyć.

Dodatkowo:
  • świeże truskawki do dekoracji;
  • dżem truskawkowy;
  • galaretka truskawkowa;
Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić.

Upieczone i wystudzone tartaletki posmarować dżemem truskawkowym, na dżem wyłożyć krem mascarpone (najlepiej robić to za pomocą szprycy lub worka, bo powstają zgrabne kopczyki). Każdy kopczyk z kremu obłożyć plastrami truskawek i polać delikatnie tężejącą galaretką.
Odstawić do lodówki na chwilę, by wszystko ładnie stężało.

2 komentarze: