Pyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam.
Składniki na ciasto kruche:
Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką. Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.Składniki na ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej;
- 220 g margaryny;
- 120 g cukru pudru;
- 5 żółtek;
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g);
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie);
Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany 30%;
- 500 g serka mascarpone;
- 1 cukier waniliowy (8g);
- 3 łyżki cukru kryształu;
Dodatkowo:
- świeże truskawki do dekoracji;
- dżem truskawkowy;
- galaretka truskawkowa;
Upieczone i wystudzone tartaletki posmarować dżemem truskawkowym, na dżem wyłożyć krem mascarpone (najlepiej robić to za pomocą szprycy lub worka, bo powstają zgrabne kopczyki). Każdy kopczyk z kremu obłożyć plastrami truskawek i polać delikatnie tężejącą galaretką.
Odstawić do lodówki na chwilę, by wszystko ładnie stężało.
Prezentują się wspaniale!
OdpowiedzUsuńśliczne maluszki:) tego mi dzisiaj trzeba:)
OdpowiedzUsuń