czwartek, 13 czerwca 2013

Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami





Rolada... Ciasto i miłe dla oka i miłe dla podniebienia:) Do niedzielnej kawki i nie tylko:) Rozpływa się w ustach i szybko znika:) Polecam:)







Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 0,75 szklanki mąki pszennej;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodać żółtka i wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia (u mnie ta z kuchenki duża i płaska) wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st.C około 12 minut do leciutkiego zrumienienia. Ciasta na roladę nie można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu biszkopt będzie się kruszył.
W czasie pieczenia rolady należy przygotować sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany 30%;
  • 500 g serka mascarpone;
  • 70 ml likieru advocat;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 200 g truskawek;

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ( może być cukier kryształ). Do ubitej śmietany dodać advocat, delikatnie wymieszać. Następnie dodać serki mascarpone i krótko wymieszać mikserem. 
Truskawki pokroić w plasterki.


Biszkopt na roladę delikatnie rozwinąć, wyłożyć krem ( trochę zostawić do obsmarowania i dekoracji), delikatnie rozsmarować po całej powierzchni biszkopta, rozłożyć truskawki i zwinąć ponownie ( tym razem bez ściereczki:)). Zwiniętą roladę obsmarować pozostały kremem i udekorować według własnego uznania. Włożyć do lodówki na kilka godzin.





2 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie ! Prziepiękna rolada! : D

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam rolady ,dzisiaj zrobię z Twojego przepisu,wyglądaprzepysznie.Pozdrawiam.Majka.J.

    OdpowiedzUsuń