czwartek, 21 marca 2013

Babka pomarańczowo-cytrynowa

Fajny przepis, bo babkę można spokojnie upiec na 3-4 dni przed konsumpcją:) A dlaczego? A bo lepiej smakuje na trzeci, czwarty dzień aniżeli dnia następnego:) Polecam, bo i smaczna i orzeźwiająca i wilgotna, no i w domu pięknie pachnie podczas jej pieczenia...:)
Przepis pochodzi z internetu, ale już nie pamiętam z jakiej strony.


Składniki na babkę:
  • 225 g masła;
  • 230 g mąki pszennej;
  • 190 g cukru pudru;
  • 4 jaja;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cytryna;
  • 1 pomarańcza;
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego;
  • 50 g rodzynek;
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • szczypta soli;

Wykonanie:
Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić z wody i osuszyć.
Cytrynę i pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osuszyć. Skórkę z owoców zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania należy dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać startą skórkę, szczyptę soli, dżem pomarańczowy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny.  Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone.


Składniki na lukier:
  • 150 g cukru pudru;
  • 1 żółtko;
  • sok z połowy cytryny;

Wykonanie:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i żółtkiem na gładką masę. Jeżeli masa wydaje nam się za gęsta, można dodać kilka kropli przegotowanej wody.
Lukrem od razu polać jeszcze ciepłą babkę.


Uwagi: Jeżeli chcesz babkę przechować kilka dni, to wskazanym jest włożyć ją do worka foliowego i odstawić w chłodne miejsce. Babka nie będzie wysychać.





Babki i babeczki

3 komentarze:

  1. pysznie wygląda:) ostatnio robiłam pomarańczową, była pyszna ta też na pewno jest smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie takie babki kocham najbardziej:) bosko wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ładna! No i ten smak i zapach. Mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń