Uwielbiam serniki pod każdą postacią. I często lubię jakiegoś serniczka upiec:) Ostatnio naszło mnie znowu na coś "serowego" więc szukałam i szukałam po blogach... aż trafiłam tutaj :) Nie tak sam sernik jak jego pieczenie bardzo mnie zaintrygowało:) Bałam się, że to będzie jakiś niewypał, ale pieczenie przebiegło pomyślnie, a sernik wszystkim smakował:)
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 4,5 łyżki cukru;
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 1,5 szkl. mąki
Wykonanie:
Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 st.C na jasno złoty kolor.
Składniki na masę serową:
Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 st.C na jasno złoty kolor.
Składniki na masę serową:
- 900g sera białego
- 10 żółtek
- 10 łyżek cukru pudru
- 10 dag płynnego masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 450 ml mleka
- 12 białek
- 1/2 szkl. cukru
Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem,
dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie
mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach,
otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30
minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub
odstawiamy ciasto) i znów pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zimne
posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Wgląda wyśmienicie, musiał być (albo jeszcze jest) bardzo smaczny. :) Też uwielbiam serniki.
OdpowiedzUsuńFantastyczny sernik Alinko. Aż mi się teraz zachciało takiego pysznego:)
OdpowiedzUsuńwygląda wybitnie:)
OdpowiedzUsuńwspaniały, elegancki sernik:D
Uwielbiam serniki, a ten wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńAż ślinka pociekła. Zwłaszcza gdy ktoś kocha serniki tak mocno jak ja. Pod wszelką postacią, w każdym wydaniiu
OdpowiedzUsuńUwielbiam wiedeński, niesamowicie pysznie wygląda !!!
OdpowiedzUsuńCudenko!
OdpowiedzUsuńFantastyczny serniczek :D
na jaką blachę jest ten sernik?:> zrobię go w sobotę będzie pyszny deser do kawy;)
OdpowiedzUsuńUżywałam blachy 25x35 cm.
UsuńTen przepis to plagiat tutaj dowód http://aromatkuchni.blogspot.com/2010/03/super-puszysty-sernik-wiedenski.html?m=1 ale sernik smakuje wybitnie ;)
OdpowiedzUsuńAnonimowy trzeba czytać wstępy przy przepisach nad zdjęciami, przecież przepis zaczerpnęłam właśnie z tego źródła i to we wstępie zaznaczyłam. A plagiat nie do końca, bo przepisu słowo w słowo nie zerżnęłam. Zatem następnym razem jak będziesz zamierzać kogoś posądzać o coś, to się upewnij, czy tak rzeczywiście jest jak sądzisz.
Usuń