niedziela, 18 listopada 2012

Super puszysty sernik wiedeński

Uwielbiam serniki pod każdą postacią. I często lubię jakiegoś serniczka upiec:) Ostatnio naszło mnie znowu na coś "serowego" więc szukałam i szukałam po blogach... aż trafiłam tutaj :) Nie tak sam sernik jak jego pieczenie bardzo mnie zaintrygowało:) Bałam się, że to będzie jakiś niewypał, ale pieczenie przebiegło pomyślnie, a sernik wszystkim smakował:)


Składniki na ciasto: 
  •  4,5 łyżki cukru;
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1,5 szkl. mąki 
Wykonanie:
Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 200 st.C na jasno złoty kolor.
  

Składniki na masę serową:
  • 900g sera białego 
  • 10 żółtek 
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 10 dag płynnego masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 450 ml mleka
  • 12 białek
  • 1/2 szkl. cukru 
Wykonanie:
Trzykrotnie zmielony twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem, dodajemy masło, obie mąki i mleko. Białka ubijamy z cukrem, następnie mieszamy z masą i wykładamy na ciasto. Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, otwieramy piekarnik i oddzielamy nożem brzegi od blachy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach, następnie otwieramy piekarnik na 15 minut (lub odstawiamy ciasto) i znów pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

11 komentarzy:

  1. Wgląda wyśmienicie, musiał być (albo jeszcze jest) bardzo smaczny. :) Też uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny sernik Alinko. Aż mi się teraz zachciało takiego pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wybitnie:)
    wspaniały, elegancki sernik:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki, a ten wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka pociekła. Zwłaszcza gdy ktoś kocha serniki tak mocno jak ja. Pod wszelką postacią, w każdym wydaniiu

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wiedeński, niesamowicie pysznie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. na jaką blachę jest ten sernik?:> zrobię go w sobotę będzie pyszny deser do kawy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten przepis to plagiat tutaj dowód http://aromatkuchni.blogspot.com/2010/03/super-puszysty-sernik-wiedenski.html?m=1 ale sernik smakuje wybitnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy trzeba czytać wstępy przy przepisach nad zdjęciami, przecież przepis zaczerpnęłam właśnie z tego źródła i to we wstępie zaznaczyłam. A plagiat nie do końca, bo przepisu słowo w słowo nie zerżnęłam. Zatem następnym razem jak będziesz zamierzać kogoś posądzać o coś, to się upewnij, czy tak rzeczywiście jest jak sądzisz.

      Usuń