Najlepiej smakuje lekko schłodzona:) Jak dla mnie to poezja:) Nie wiem, może i Wam będzie to ciasto/deser smakować?:)
Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć do blaszki, która wielkością odpowiada rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty kolor około 15-20 minut. Upieczone ciasto przestudzić.
Składniki na krem budyniowy:
0,5 l mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrami waniliowymi. W 0,5 l mleka rozmieszać żółtka i mąki (należy dobrze rozmieszać, by nie było grudek). Mieszankę wlać do gotującego się mleka (tego z cukrami) i cały czas mieszając wszystko razem zagotować. Gotować, aż budyń dobrze zgęstnieje.
Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i odstawić do wystudzenia.
Składniki na krem śmietanowy:
Ponadto:
Żelatynę zalać 4-5 łyżkami gorącej wody i odstawić na 5 minut, aby napęczniała. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Żelatynę podgrzać (nie gotować!) i gorącą dodać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując, by nie powstały tzw. nitki z żelatyny lub grudki. Następnie dodawać stopniowo po 250g serka mascarpone (również schłodzonego) i delikatnie mieszać ze śmietaną (najlepiej zrobić to tzw."rózgą".
Schłodzony napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim biszkopty i układać na kremie budyniowym. Następnie wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Przed podaniem ciasto należy schłodzić.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć do blaszki, która wielkością odpowiada rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty kolor około 15-20 minut. Upieczone ciasto przestudzić.
Składniki na krem budyniowy:
- 1 l mleka;
- 200 g cukru kryształu;
- 2 cukry waniliowe;
- 4 żółtka;
- 120 g mąki ziemniaczanej;
- 60 g mąki pszennej;
0,5 l mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrami waniliowymi. W 0,5 l mleka rozmieszać żółtka i mąki (należy dobrze rozmieszać, by nie było grudek). Mieszankę wlać do gotującego się mleka (tego z cukrami) i cały czas mieszając wszystko razem zagotować. Gotować, aż budyń dobrze zgęstnieje.
Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i odstawić do wystudzenia.
Składniki na krem śmietanowy:
- 500 ml śmietanki 30%;
- 500 g serka mascarpone;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- 2 łyżki cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
Ponadto:
- około 250 ml mocnego naparu z kawy;
- 50 ml amaretto;
- okrągłe biszkopty;
- czekolada gorzka;
Żelatynę zalać 4-5 łyżkami gorącej wody i odstawić na 5 minut, aby napęczniała. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Żelatynę podgrzać (nie gotować!) i gorącą dodać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując, by nie powstały tzw. nitki z żelatyny lub grudki. Następnie dodawać stopniowo po 250g serka mascarpone (również schłodzonego) i delikatnie mieszać ze śmietaną (najlepiej zrobić to tzw."rózgą".
Schłodzony napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim biszkopty i układać na kremie budyniowym. Następnie wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Przed podaniem ciasto należy schłodzić.
uwielbiam kremówki!
OdpowiedzUsuńporywam taką jedną :]
Wygląda smakowicie bosko!:)
OdpowiedzUsuńBajka! Poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńooh, coś czuję że zrobię pierwszy raz kremówkę :D
OdpowiedzUsuńJa też poproszę kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńto jest właśnie mój faworyt:)
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubię w kremówkach połączenie budyniu i śmietany:)
Alinko, zapraszam do zabawy: http://majanaboxing.blox.pl/2012/11/Liebster-blog-i-moje-odpowiedzi.html
OdpowiedzUsuńWow, looks very, very tasty!!!
OdpowiedzUsuńCompliments :)
SMACZNE WYPIEKI WARTO PRZY NICH WYPIĆ KAWĘ ZOFIA WDOWIAK -PELC
OdpowiedzUsuńDzięki:) To zapraszam w któryś dzień:)
UsuńAlinka, your cake has so delicious look .... yummi:)
OdpowiedzUsuńPyyysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJej jakie ono musi być smakowite. bardzo lubię takiego typu ciasta !!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com