czwartek, 29 listopada 2012

Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami

W domu bardzo dużo orzechów, chałwa przywieziona z Ukrainy leży w lodówce, ciasto drożdżowe wszyscy lubią... dlaczego więc nie upiec tych pysznie wyglądających drożdżówek na blogu Antenki? Upiekłam je, a jakże! I nie żałuję, bo rzeczywiście są smaczne:)
Dla własnych potrzeb zwiększyłam proporcje składników na ciasto drożdżowe, farsz pozostawiłam bez zmian.


Składniki na 15 drożdżówek:

       ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej;
  • 30 g drożdży;
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego;
  • 3 łyżki cukru kryształu;
  • 150 ml mleka;
  • 2 małe jajka;
  • 100 g masła;
  • szczypta soli;
  • 5 łyżek amaretto;
Wykonanie:
Pokruszone drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem na płynną masę. Do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać cukier waniliowy, roztarte drożdże, 3-4 łyżki mąki pszennej i wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do rozczynu dodać resztę mąki pszennej, jajka, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło oraz amaretto. Zagnieść tzw. luźne ciasto, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

farsz:
  • 200 g orzechów włoskich;
  • 50 g migdałów ( u mnie bez);
  • 3 łyżki śmietany 30% (u mnie śmietana 18%);
  • 200 g chałwy;
  • 3 łyżki amaretto;
Wykonanie:
150 g orzechów zmielić (razem z migdałami), resztę orzechów posiekać. Chałwę pokruszyć w misce. Do pokruszonej chałwy dodać wszystkie orzechy (i migdały), śmietanę oraz amaretto. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.

ponadto:
  • 1 jajko (roztrzepać do posmarowania drożdżówek);
 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście  tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zaczynając zwijanie od dłuższego boku. Zwiniętą roladę pokroić ostrym nożem na 15 kawałków (plastrów).
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać plastry ciasta płaską stroną do góry. Drożdżówki przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w teemperaturze 180 st.C około 20-25 minut.
 
Upieczone gorące jeszcze drożdżówki można lekko posmarować śmietaną wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Odstawić do ostudzenia.


6 komentarzy:

  1. Drożdżowe z chałwą, ale kusisz!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi miło:) cudownie ci wyszły i bardzo się cieszę, że smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, śliczne . Ja chcę jedną bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałwa z Ukrainy jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, chociaż ostatnio zasmakowałam w tureckiej z firmy Kostka

      Usuń
  5. nie ma jak pyszna drożdżówka na śniadanie :) Częstuję się:)

    Zapraszam do zabawy, jeśli tylko masz ochotę :) Szczegóły u mnie : http://atinabc.blox.pl/2012/12/Libster-blog.html
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń