Jabłka na biszkopcie przykryte kokosem... Lekko i orzeźwijąco i owocowo... Polecam:)
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 1800C na złoty kolor (około 25 minut).
Jabłka:
8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie.
Masa:
Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać rozpuszczone budynie, zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt z jabłkami.
Polewa kokosowa:
Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor.
Biszkopt:
- 5 jaj;
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 3/4 szklanki mąki tortowej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 1800C na złoty kolor (około 25 minut).
Jabłka:
8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie.
Masa:
- 1 l ugotowanego kompotu;
- 2 budynie śmietankowe;
- 2 galaretki cytrynowe;
Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać rozpuszczone budynie, zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt z jabłkami.
Polewa kokosowa:
- 15 dkg margaryny Kasia;
- 15 dkg wiórków kokosowych;
- 2 jajka;
- 1/4 szklanki cukru kryształu;
Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor.
koniecznie do spróbowania :) uwielbiam ciasta z tak dużą ilością "nadzienia" :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na ten kokos ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
O mniam! Alez pysznie wygląda to ciasto. I jeszcze mój ukochany kokos, mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alinko:*
A miałam robić tradycyjna szarlotkę, a bedzie z kokosem
OdpowiedzUsuńto nadzienie aż kipi z ciacha:) uwielbiam takie wypieki z dużą ilością nadzienia! pycha
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ,też się skuszę na próbę :-)
OdpowiedzUsuńWitam.To ciasto jest przepyszne ,bardzo polecam.
OdpowiedzUsuń