czwartek, 20 września 2012

Jabłka pod kokosową pierzynką...

Jabłka na biszkopcie przykryte kokosem...  Lekko i orzeźwijąco i owocowo... Polecam:)




Biszkopt:
  • 5 jaj;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 3/4 szklanki mąki tortowej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 1800C na złoty kolor (około 25 minut).

Jabłka:
8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie. 

Masa:
  • 1 l ugotowanego kompotu;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 2 galaretki cytrynowe;
Wykonanie:
Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać rozpuszczone budynie, zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt z jabłkami.

Polewa kokosowa:
  • 15 dkg margaryny Kasia;
  • 15 dkg wiórków kokosowych;
  • 2 jajka;
  • 1/4 szklanki cukru kryształu;
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor.

7 komentarzy:

  1. koniecznie do spróbowania :) uwielbiam ciasta z tak dużą ilością "nadzienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na ten kokos ;)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Alez pysznie wygląda to ciasto. I jeszcze mój ukochany kokos, mniam:)
    Pozdrawiam Alinko:*

    OdpowiedzUsuń
  4. A miałam robić tradycyjna szarlotkę, a bedzie z kokosem

    OdpowiedzUsuń
  5. to nadzienie aż kipi z ciacha:) uwielbiam takie wypieki z dużą ilością nadzienia! pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda ,też się skuszę na próbę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.To ciasto jest przepyszne ,bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń