poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Sałatka ryżowa z chrzanem

Hm... Myślę, że u Was w pracy to jest tak jak i u mnie:) Przepisy na przeróżne jedzonka krążą między kobitkami, że aż piszczy... Tak też było i z tym przepisem:) Kilka lat temu w okresie wielkanocnym koleżanka Marzenka wpadła do pokoju w pracy z kartką w ręku i z okrzykiem "mam przepis na fajną sałatkę!". Sałatka rzeczywiście okazała się pyszna i smakowo bardzo ciekawa! I powiem Wam, że i poza okresem Świąt Wielkanocnych też wybornie smakuje:)

 
Składniki:
  • 1 słoiczek chrzanu (najlepiej firmy "Polonez");
  • 1 puszka kukurydzy (odsączonej);
  • 4 plastry ananasa z puszki (pokroić w kostkę);
  • 4 jaja ugotowane na twardo (drobno pokroić);
  • 1 torebka lub 10 dkg ryżu (ugotowanego i ostudzonego);
  • 1 majonez ( 0,33 l );
  • sól i pieprz do smaku;
 
Wykonanie:
Składniki wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce.
Uwaga: Sałatkę przygotowuję zawsze z podwójnej porcji. Połowę majonezu zastępuję dobrym gęstym jogurtem. Sałatka wtedy jest delikatniejsza w smaku. 

6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje smaki! Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie to średnio z przekazywaniem przepisów w pracy. Owszem,mam koleżankę,z którą dzielimy się znalezionymi czy też rodzinnymi przepisami,a tak poza tym to jakoś z nikim więcej.
    Salatka Alinko prezentuje się smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam taka na wielkanoc tylko chyba jeszcze był groszek tak mi sie zdaaje....nawet smaczna jest choc połaczenia chrzanu z ananasem zaskakujące moze sie wydawac

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej sałatki jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej jeszcze nie robiłam :) Do wypróbowania :) A tu wyróżnienie :)
    http://kruchebabeczki.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń