środa, 23 maja 2012

Semifredo kawowe

Przepis na ten pyszny i szybki deserek znalazłam już bardzo dawno temu na jednym z moich ulubionych blogów. Deser jest pyszny, żałuję że wcześniej nie zdecydowałam się go przygotować.
Semifredo to przepyszne lody kawowe w sam raz na upalne dni.



Składniki:
  • 180g słodzonego mleka skondensowanego;
  • 50g kawy rozpuszczalnej(instant);
  • 250g śmietanki 30%;
Wykonanie:
W misce wymieszać kawę z mlekiem i odstawić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać do mleka wymieszanego z kawą, delikatnie wymieszać. Masę wlać do małych foremek i mrozić około 3-4 godziny. Przed podaniem wyłożyć na talerzyk deserowy i udekorować, np. posypując słodkim kakao.

Moje uwagi:
1. Kawy rozpuszczalnej dodałam mniej niż podane jest w przepisie. Wydawało mi się, że 50g to za dużo, więc dałam tylko 25g i ta ilość była wystarczająca. Nie wiem, może moja kawa była ta z tych "mocniejszych" i lepszej jakości ( Nescafe Taster's Choice - czerwona).
2. Kawę przed dodaniem do mleka rozpuściłam w bardzo małej ilości wody i przestudziłam .

6 komentarzy:

  1. o matko,ale cudne! Wspaniałą ma konsystencję. Kawowe - mniam, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak Majanko to jest pyszne! W sobotę będę je robić po raz kolejny:)

      Usuń
  2. Wygląda mega pysznie!!! Kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście wyglądają bardzo kremowo. A można je zamrozić w pojemniku po lodach.??? Z pokrywką i mrozić przez noc.??? Chyba spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można:) Spokojnie, u mnie w zamrażalniku jeden pojemnik stał kilka dni. Możesz z tym postępować jak z lodami:)

      Usuń