To ciasto było 2 lata temu propozycją na wspólne pieczenie w ramach Weekendowej Cukierni. Propozycję wówczas przedstawiła nam autorka tegoż bloga. Ciasto upiekłam i okazało się, że jest wyborne w smaku:) Polecam:)
Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200oC.
Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń wymieszać z 50 ml soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200oC. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na 12 kwadratów. Ciasto lepiej jest pokroić przed pieczeniem (radzi Gospodyni Weekendowej Cukierni).
Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić z Śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Śmietanę wyłożyć na rabarbar i przykryć upieczonymi kwadratami z kruszonką (jeden obok drugiego). Całość można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 450g ciasta francuskiego;
- 180g mąki pszennej;
- 100g masła;
- 130g cukru;
- 1 jajko;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- szczypta soli;
- 350g soku pomarańczowego;
- 750g rabarbaru;
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego;
- 400g śmietany kremówki (30 lub 36%);
- 2 opakowania Śmietan-fix;
- 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie);
Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200oC.
Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń wymieszać z 50 ml soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200oC. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na 12 kwadratów. Ciasto lepiej jest pokroić przed pieczeniem (radzi Gospodyni Weekendowej Cukierni).
Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić z Śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Śmietanę wyłożyć na rabarbar i przykryć upieczonymi kwadratami z kruszonką (jeden obok drugiego). Całość można posypać cukrem pudrem.
Wygląda wspaniale i chociaż jest z kremem, napewno nie jest zbyt słodkie. Przepis wydrukowałam i zrobię napewno.
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis, koniecznie muszę wypróbować, jak w końcu dorwę rabarbar, urzekające ciacho :)
OdpowiedzUsuńMniam, przepysznie wygląda to ciacho Alinko! :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda,właśnie się zastanawiałam nad ciastem z rabarbarem,wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń