Przeglądając ulubione blogi pozazdrościłam i Atince i Majance i do tego zaglądnęłam na stronę joy of baking
i się stało... też upiekłam chlebek truskawkowy:) Upiekłam i nie
żałuję, bo ciasto jest pyszne. Z jednej strony pachnie orzechami a
z drugiej ta pyszna wilgoć od truskawki... Ciasto zrobiłam z podwójnej
porcji z uwagi na brak małej keksówki, a że w sumie na dłuższą keksówkę
okazało się że jest go za dużo to przy okazji upiekłam 10 muffinek:)
Posiekane orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i prażyć w piekarniku (180oC) przez około 8 minut, aż orzechy nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć.
W misce ubić mikserem masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym całym jajku ciągle ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać. Do ubitego masła dodać sypkie składniki i śmietanę lub jogurt. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać orzechy i truskawki.
Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką (ja wysypałam bułką tartą), przełożyć ciasto. Piec w 180oC przez około 1 godzinę lub do momentu gdy chlebek ładnie się zarumieni a włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
Muffinki piekłam 25 minut w tej samej temperaturze co chlebek.
I jeszcze wersja muffinkowa:)
Składniki:
- 113 g masła;
- 120 g cukru;
- 3 duże jaja;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 280 g mąki pszennej;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- około 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego;
- 55 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan;
- 1,5 szklanki posiekanych truskawek;
Posiekane orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i prażyć w piekarniku (180oC) przez około 8 minut, aż orzechy nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć.
W misce ubić mikserem masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym całym jajku ciągle ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać. Do ubitego masła dodać sypkie składniki i śmietanę lub jogurt. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać orzechy i truskawki.
Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką (ja wysypałam bułką tartą), przełożyć ciasto. Piec w 180oC przez około 1 godzinę lub do momentu gdy chlebek ładnie się zarumieni a włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
Muffinki piekłam 25 minut w tej samej temperaturze co chlebek.
I jeszcze wersja muffinkowa:)
Wyśmienity chlebek i piękne muffinki z przepysznymi smakami, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego taki chlebek! też muszę taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda Alinko. Pyszny był, prawda?:)
OdpowiedzUsuńZgadza się Majanko, chlebek był pyszny:)
UsuńTeż go kiedyś piekłam :) Całkiem smaczny :)
OdpowiedzUsuń