Rozpływają się w ustach. Polecam:)
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 80 ml wody;
- 100 ml mleka;
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka cukru;
- 75 g masła;
- 100 g mąki pszennej;
- 3 jaja;
Wykonanie:
Do rondelka wlać wodę, mleko z solą, cukrem i masłem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i mieszać na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż płyny odparują, a ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ścianek naczynia i łyżki. Masę przełożyć do miski, lekko przestudzić i dodawać po jednym jajku, cały czas przy tym ucierając. Od czasu do czasu ciasto unosimy do góry łyżką, aby wprowadzić powietrze. Ciasto jest gotowe, gdy opada ze szpatulki jak wstążka. Gotowe ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie wielkości mniej więcej piłeczki ping-pongowej na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Przed pieczeniem ptysie należy posmarować żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka.
Mini ptysie pieczemy w 200oC przez 10-15 minut.
Składniki na nadzienie:
- 250 ml śmietany 30%;
- 90 ml ajerkoniaku;
- 1 śmietana w proszku;
- 1 łyżka cukru;
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości gorącej wody;
Wykonanie:
Śmietanę z cukrem i śmietaną w proszku ubić na sztywną masę, dodać ajerkoniak cały czas przy tym miksując masę. Na końcu dodać żelatynę, wymieszać.
Zimne ptysie nadziewać kremem ajerkoniakowym za pomocą szprycy. Ptysie nadziewany przekłuwając je od spodu.
Uwagi:
Do ciasta dodałam więcej mąki (tak około 50g), gdyż wydawało mi się zbyt rzadkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz