niedziela, 14 grudnia 2014

Delicja




Przepis ze starego zeszytu. Przepis z czasów kiedy krem maślany nazywany był jedynie masą budyniową i to ona wiodła prym wśród nowoczesnych wówczas wypieków. Echhhh, jakiż to był wtedy rarytas...:)
Delicja - kilkanaście nawet -dziesiąt lat temu ciasto pieczone przez prawie każdą piekącą gospodynię, przynajmniej w moich stronach:) Śmiem twierdzić, że w okresie Świąt było pewnie prawie w każdym domu:)




Składniki na formę o wym: 33x22cm.

Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 3 jaja;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 0,5 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny a piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao (przesiane przez sito), delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20 minut do tzw.suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudzić.


Składniki na biszkopt jasny:
  • 3 jaja;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 0,75 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Biszkopt jasny przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt kakaowy.
W ostudzonym jasnym biszkopcie wykrawamy małą szklaneczką (literatką) kółka, jedno obok drugiego. Przygotowane w ten sposób ciasto odkładamy na bok.


Składniki na krem budyniowy:
  • 0,5 l mleka;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń śmietankowy ( 80g);
  • odrobina spirytusu (opcjonalnie);
  • 250 g masła;

Proszek budyniowy rozrobić w 1 szklance mleka, resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i wszystko razem zagotować przez około 2-3 minuty. Ugotowany budyń wystudzić do temperatury tzw. pokojowej.
Masło (też o temperaturze pokojowej) utrzeć na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo budyń. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu dla zaostrzenia smaku kremu.


Dodatkowo:
  • 2 galaretki o ulubionym smaku;
  • owoce (np. brzoskwinie czy ananasy z puszki, winogrono, pomarańcza, itp.);
  • rodzynki lub inne bakalie (jeżeli lubimy);

Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić.


Przełożenie ciasta:

Kakaowy biszkopt można lekko naponczować ulubionym ponczem, następnie wyłożyć masę budyniową (trochę masy zostawić na wierzch ciasta), na krem budyniowy wyłożyć podziurawiony biszkopt, lekko docisnąć go do kremu. W otwory poukładać przygotowane owoce i bakalie (ale nie do pełna:)) i otwory z owocami zalać tężejącą galaretką. Na galaretkę ułożyć kółka, które pozostały z wyciętych otworów. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową.


Uwagi:
1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie sprawdzone przepisy na ciasta. Zapisuję.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja takiego nigdy nie jadłam... Ale wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj. Może zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności?
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń