czwartek, 13 listopada 2014

Pysznotka



U jednych "Pysznotka", u innych "Pani Walewska" - i tak liczne grono uwielbiających słodkie wypieki jest zorientowane, że to chodzi o to samo ciasto:) A chodzi tu o ciasto pyszne! Myślę, że rekomendacją dla tego ciacha będzie to, że na stołach polskich gospodyń króluje ono już około 20 lat. Dowód na to? Wpis w moim podręcznym starym, kucharskim zeszycie:)






Składniki na formę o wym. 33 x 23 cm:

Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej;
  • 200 g margaryny lub masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 0,5 łyżki amoniaku spożywczego;
  • 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany;
  • 4 jaja;

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, dodać margarynę i posiekać dobrze nożem z sypkimi składnikami. Dodać żółtka, śmietanę wymieszaną z amoniakiem i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą część rozwałkować i wyłożyć osobno do dwóch tej samej wielkości foremek wyłożonych papierem do pieczenia.


Piana:
  • 8 białek;
  • 200 g cukru kryształu;
  • 200 g orzechów włoskich;
  • 1 słoik powidła śliwkowego;

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać razem z białkami do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca.
Przygotowane wcześniej w dwóch formach ciasto posmarować powidłem, na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek, wierzch posypać posiekanymi drobno orzechami.
Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 35 minut.


Krem:
  • 4 żółtka;
  • 120 g cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 375 ml mleka;
  • 200 g masła;

Żółtka, 125 ml mleka i mąkę wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać masę żółtkową i mieszając doprowadzić budyń do zagotowania. Gotować około 2 minut. Budyń wystudzić.
Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu i garść wiśni wydrylowanych lub w syropie.

Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem budyniowym: na jedno ciasto z pianą i orzechami wyłożyć krem, na krem wyłożyć drugie ciasto tak, by piana i orzechy były wierzchem ciasta.


 .

4 komentarze: