niedziela, 13 kwietnia 2014

Babka "Mojito"



Uwielbiam limonki, uwielbiam drinka Mojito, dlaczego więc nie wypróbować smaku babki o tej wdzięcznej nazwie?:) Babkę upiekłam i bardzo mi smakowała:) Wariacje smaków: mięty, limonki i białego rumu zrobiły swoje i podbiły moje kubki smakowe:) Zatem i Tobie, jeżeli lubisz mokre, lekko zbite i ciężkie ciasta, a do tego limonka i mięta nie przeszkadzają Ci w Twoim jadłospisie, babka ta przypadnie Ci do gustu. Przepis znalazłam na anglojęzycznej stronie, zwiększyłam jedynie proporcje składników.




Składniki na ciasto:
  • 270 g mąki pszennej;
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3/4 łyżeczki soli;
  • 360 ml jogurtu naturalnego;
  • 270 g cukru pudru;
  • 5 średniej wielkości jaj;
  • skórka starta z 5 limonek;
  • 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki;
  • 2 łyżki białego rumu;
  • 180 ml oleju roślinnego;

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. W oddzielnym naczyniu wymieszać jogurt z cukrem pudrem, następnie dodać całe jaja, skórkę startą z limonki, sok z limonek i rum i ponownie wszystko razem wymieszać, by składniki się ze sobą dobrze połączyły. Następnie, cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo i na przemian dodawać mąkę z proszkiem i solą oraz olej. Przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem (lub margaryną) i wysypanej bułką tartą (lub mąką) formy babkowej. Wierzch ciasta wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st.C około 40-45 minut. Piec do uzyskania złotego koloru, a przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babka jest już upieczona. Jeżeli patyczek wbity w babkę, po wyciągnięciu z ciasta jest suchy i nie jest oblepiony ciastem to babka jest upieczona.
Formę z babką wyjąć z piekarnika i ustawić najlepiej na metalowej kratce, by delikatnie sobie stygła. Po około 15 minutach babkę wyłożyć z formy. Jeszcze ciepłą polać przygotowanym syropem mojito.


Składniki na syrop mojito:
  • 125 g cukru;
  • 4 łyżki posiekanych liści mięty (grubo posiekanych);
  • 100 ml wody;
  • 3 łyżki białego rumu;

Miętę z cukrem rozgnieść zewnętrzną stroną łyżki, dodać wodę i rum. Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 4 minut. Przed wylaniem na babkę syrop należy przecedzić przez drobne sitko.


Składniki na miętowo limonkowy cukier:
  • 50 g cukru kryształu;
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z limonki;
  • 3 liście mięty;
  
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Babkę posypać cukrem limonkowo-miętowym przed podaniem.










1 komentarz:

  1. Mojito to mój ulubiony drink, więc sądzę, że ta babka przypadłaby mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń