Kolejne pyszne ciasto o dziwacznej nazwie:) Ciasto zawiera w sobie i orzechy i kokos i jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:)
Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm:
Ciasto orzechowe:
- 12 żółtek;
- 4 białka;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 200 g mielonych włoskich orzechów;
- 1 łyżka kakao;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto orzechowe i delikatnie wyrównać na całej powierzchni.
Ciasto kokosowe:
- 8 białek;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 200 g wiórków kokosowych;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni.
Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek;
- 1 łyżka masła;
- 3-4 łyżki wody;
- 1 galaretka cytrynowa;
- 1 opakowanie biszkoptów;
Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty.
Krem budyniowy:
400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę i budyń (można też 2 żółtka) wymieszać z pozostałym mlekiem. Do gotującego się mleka wlać mleko z pozostałymi składnikami, mieszając zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.Krem budyniowy:
- 500 ml mleka;
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka);
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- 200-250 g masła;
Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu.
Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.
Moje uwagi:
- Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu budyniu nie utworzy się tzw. kożuch.
- Budyń studzę razem z masłem:) Oznacza to, że obok naczynia z budyniem kładę masło. Kiedy budyń jest chłodny, masło ma bardzo podobną temperaturę do budyniu. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że krem podczas ucierania się nie zwarzy:)
Kokosowe ciasta zawsze mnie oczarowują. Chętnię spróbuję i tego :)
OdpowiedzUsuńCzarujesz swoimi wypiekami;)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto:D na pewno bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie pysznie. Nie przeszłabym obojętnie obok takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńAlinko, niech najbliższe Święta Bożego Narodzenia i Wigilijny wieczór, upłyną CI w szczęściu i radości przy kolędach i zapachu świerkowej choinki :-)
OdpowiedzUsuńciasto zrobilam alem nie wyszlo jak w przepisie.Masa kokosowa wtopila sie w ciasto ciemne.Ogolnie ciasto smaczne ale moim zdnaniem trzeba chyba ciemne ciasto podpiec troche a nastepnie na nie wylac ciasto kokosowe.
OdpowiedzUsuńPołaczenie kokosu z jabłkami zawsze pasuje.Brawo wyśmienite.
OdpowiedzUsuń