środa, 21 sierpnia 2013

Kostka Cappucino

Wyjątkowe ciasto. Czekoladowe, przełożone kremem na bazie mascarpone. Wszystkie składniki razem świetnie się komponują. Znika błyskawicznie ze stołu:) Polecam.
Przepis z bloga niezawodnej w temacie pieczenia Dorotki:)




Składniki na ciasto:
  • 5 dużych jajek;
  • 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali;
  • 125 g masła, miękkiego;
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej instant (proszku);
  • 150 g drobnego cukru kryształu;
  • 125 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej dodawać żółtka, cały czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, następnie dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o boku 23 cm lub tortownica o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 170 st.C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Jeżeli masz obawy przy przekrawaniu ciasta, możesz upiec dwa blaty, każdy osobno. Wówczas należy je piec około 12-15 minut do tzw. suchego patyczka.
Blaty można naponczować, np. przestudzoną kawą z amaretto.


Składniki na masę cappucino:
  • 250 g serka mascarpone;
  • 250 g śmietany kremówki (30%);
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny;
  • 60 g kawy cappucino (proszku);
  • około 3 łyżki drobnego cukru do wypieków;

Serek mascarpone wymieszać dokładnie z cappucino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody (około 50 ml), przestudzić. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić razem z cukrem na sztywno, cały czas miksując wlewać do śmietany przestudzoną żelatynę. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować.



Składniki na wierzch ciasta:
  • 250 ml śmietany kremówki (30%);
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków;
  • 20 g kawy cappucino (proszku);

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno.



Wykończenie ciasta:

Wystudzone i ewentualnie naponczowane blaty ciasta przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę, oprószyć kawą cappucino. 
Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę:)

Moje uwagi:
Do ubitej śmietanki z cukrem przeznaczonej na wierzch ciasta dodałam żelatynę (1 czubatą łyżeczkę żelatyny zalałam bardzo małą ilością ciepłej wody (około 3 łyżki) i odstawiłam, aby napęczniała na jakieś 5 minut. Potem podgrzałam nad ogniem (uważaj, by się nie zagotowała) i jak żelatyna się rozpuściła to dodałam gorącą do śmietany, cały czas przy tym miksując). Zamiast żelatyny można dodać 1 opakowanie śmietan-fix'u. Chodzi o to, że wówczas jest pewność, że śmietana na cieście nie opadnie i nie popłynie, jest bardziej stabilniejsza.

4 komentarze: