wtorek, 28 maja 2013

Ptysie z powiewem róży:)

 
Ptysie... jedno z moich najpyszniejszych ciastek:) Uwielbiam. Ostatnio trochę się bawiłam w kuchni i "cudowałam" i wyszły ptysie z mascarpone o lekkim powiewie róży i pachnące cytrynką. U mnie smakowały:)


  Składniki na 20 sztuk:
  • 200 g mąki pszennej;
  • 5 łyżek masła;
  • 4 jajka;
  • szczypta soli;

Wykonanie:
W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto i będzie odstawać od dna i boków garnka. Ciasto przełożyć do miski, aby trochę ostygło. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym całym jajku. Mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników (ma być jednolite ciasto). 
Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną).
Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć wieczko ostrym nożem.


Składniki na nadzienie:
  • 500 ml śmietanki 30%;
  • 750 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru kryształu;
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny;
  • starta skórka z cytryny (opcjonalnie);
  • 2 łyżki wody różanej;

Wykonanie:
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem (nie przebić śmietany), dodać serki mascarpone (zimne), skórkę z cytryny, sok i wodę różaną, wymieszać mikserem (długo nie miksować, bo serek może się zwarzyć).
Gotowym nadzieniem przełożyć ptysie. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Od dawna przymierzam się do robienia ptysiów i jakoś nigdy się jeszcze nie odważyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zachciało mi sie ptysi :) Pięknie są ... kocham je

    OdpowiedzUsuń
  3. Ptysie zawsze wyglądają bosko, ale jakby nie było, prawdziwa bomba kaloryczna :) Ale życie i smaki są za piękne, by ciągle je wyliczać!

    OdpowiedzUsuń
  4. chylę czoła, lepsze i piękniejsze niż w cukierni:) boskie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały smakować wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Alinko, ptysie wygladają przepięknie! Muszą też smakować wspaniale. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie słodkości, u mnie dziś eklerki, również z mascarpone i śmietanką(ostatnio posmakowała mi ta z lidla), pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wodę różANĄ gdzie kupić?Majka J.

    OdpowiedzUsuń