poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Snikers

Ciasto to jest przede wszystkim dla wielbicieli orzechów i kokosa. I chociaż przygotowanie ciasta jest pracochłonne to tak na prawdę warto poświęcić trochę swojego czasu i je upiec. Polecam je kosztować następnego dnia po przygotowaniu.



Składniki na ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej;
  • 200 g margaryny;
  • 5 żółtek;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać, dodać schłodzoną margarynę i dobrze posiekać razem z sypkimi składnikami. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (około 1/2 h), podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości prostokątnej formy (30 x 25 cm). Placki piec na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 180 st.C. Wystudzić.

Składniki na ciasto kokosowe:
  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 150 g cukru kryształu;
  •  5 białek;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier kryształ się rozpuści a piana będzie lśniąca. Następnie dodać wiórka kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 30 x 25 cm około 10-15 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyłożyć na deseczkę, oddzielić papier i zostawić do całkowitego ostudzenia.

Składniki na ciasto orzechowe:
  • 150 g orzechów włoskich lub laskowych;
  • 5 białek;
  • 2 łyżki tartej bułki;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki cukru kryształu;
Wykonanie:
75 g orzechów zmielić, pozostałe 75 g posiekać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec jak ciasto kokosowe około 25-30 minut.

Składniki na krem:
  • 500 ml mleka;
  • 16 g cukru waniliowego;
  • 5 żółtek;
  • 1 budyń śmietankowy;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej;
  • 500 g masła;
Wykonanie:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek, mąki pszennej i budyniu śmietankowego ugotować budyń i ostudzić do temperatury pokojowej  od czasu do czasu go mieszając. Masło dobrze utrzeć, dodawać po trochę budyniu cały czas przy tym ucierając. Pod koniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku.
Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche.
Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu.

9 komentarzy:

  1. bardzo lubie to ciasto ale w wersji z kokosem nie jadlam ;)) ale jak najbardziej podoba mi sie

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy raz widzę z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne równe warstwy.Chętnie skorzystam z przepisu, ale w późniejszym terminie. Ja takie pracochłonne przepisy zostawiam na jesień i zimę ..... teraz szaleję z przetworami :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczko rewelacyjne, wygląda i pięknie i pysznie ! Znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dear Alina ,
    thank you for your comments of my blog. It seems delicious...

    OdpowiedzUsuń