środa, 14 marca 2012

Puszek

Kolejny przepis z książki "100 nowych ciast" Siostry Anastazji. Kolejne ciasto trafione w mój gust: mleko skondensowane, migdały, śmietana... Ciasto "przesiąka" swoim smakiem po dwóch dniach, wtedy jest najlepsze:) Oczywiście, nie zapomnijmy ciasta przechowywać w chłodzie (śmietanie może stać się coś nie dobrego:))


  • upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta);
Masa migdałowa:
  • 150 g cukru kryształu;
  • 3 łyżki słodkiego mleka;
  • 2 łyżki płynnego miodu;
  • 150 g masła;
  • 300 g płatków migdałowych;
Cukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.
Bita śmietana I:
  • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);
  • 1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;
  • 3 łyżeczki żelatyny;
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 60 ml wody i lekko przestudzić. Dodać do ubitej śmietany wlewając cienkim strumieniem i cały czas miksując śmietanę.
Bita śmietana II:
  • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);
  • 1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;
  • kakao (do koloru);
  • 3 łyżeczki żelatyny;
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem. Dodać kakao i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 60 ml gorącej wody.
Dodatkowo:
  • 1 puszka mleko skondensowanego słodzonego (gotować 2,5 godziny);
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów;
  • 3-4 kostki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej;
Przełożenie ciasta:
Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę I, na to biszkopty i na biszkopty wykładamy bitą śmietanę II. Na końcu zetrzeć na wierzch czekoladę.
Moja uwaga: śmietanę należy przygotować tuż przed jej wyłożeniem na masę migdałową, bo bardzo szybko tężeje. I nie warto upraszczać sobie sprawy i przyśpieszać pracę, ubijając obie śmietany razem. Kiedy dodasz żelatynę, to na pewno nie zdążysz wyłożyć na biszkopty śmietany kakaowej:(


3 komentarze:

  1. przepyszny....pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam ten placek na święta wszystkim smakował

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Alinko dostałam pani bloga od Izy bardzo mi się podoba ,zrobiłam tego placka na święta dziecię bardzo smakował ...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń