Kolejny przepis z książki "100 nowych ciast" Siostry
Anastazji. Kolejne ciasto trafione w mój gust: mleko skondensowane,
migdały, śmietana... Ciasto "przesiąka" swoim smakiem po dwóch dniach,
wtedy jest najlepsze:) Oczywiście, nie zapomnijmy ciasta przechowywać w
chłodzie (śmietanie może stać się coś nie dobrego:))
Bita śmietana I:
Bita śmietana II:
Dodatkowo:
Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę I, na to biszkopty i na biszkopty wykładamy bitą śmietanę II. Na końcu zetrzeć na wierzch czekoladę.
Moja uwaga: śmietanę należy przygotować tuż przed jej wyłożeniem na masę migdałową, bo bardzo szybko tężeje. I nie warto upraszczać sobie sprawy i przyśpieszać pracę, ubijając obie śmietany razem. Kiedy dodasz żelatynę, to na pewno nie zdążysz wyłożyć na biszkopty śmietany kakaowej:(
- upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta);
- 150 g cukru kryształu;
- 3 łyżki słodkiego mleka;
- 2 łyżki płynnego miodu;
- 150 g masła;
- 300 g płatków migdałowych;
Bita śmietana I:
- 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);
- 1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;
- 3 łyżeczki żelatyny;
Bita śmietana II:
- 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36% tłuszczu);
- 1 czubata łyżka cukru pudru lub kryształu;
- kakao (do koloru);
- 3 łyżeczki żelatyny;
Dodatkowo:
- 1 puszka mleko skondensowanego słodzonego (gotować 2,5 godziny);
- 1 paczka okrągłych biszkoptów;
- 3-4 kostki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej;
Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę I, na to biszkopty i na biszkopty wykładamy bitą śmietanę II. Na końcu zetrzeć na wierzch czekoladę.
Moja uwaga: śmietanę należy przygotować tuż przed jej wyłożeniem na masę migdałową, bo bardzo szybko tężeje. I nie warto upraszczać sobie sprawy i przyśpieszać pracę, ubijając obie śmietany razem. Kiedy dodasz żelatynę, to na pewno nie zdążysz wyłożyć na biszkopty śmietany kakaowej:(
przepyszny....pozdrawiam....
OdpowiedzUsuńzrobiłam ten placek na święta wszystkim smakował
OdpowiedzUsuńPani Alinko dostałam pani bloga od Izy bardzo mi się podoba ,zrobiłam tego placka na święta dziecię bardzo smakował ...pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń