poniedziałek, 19 marca 2012

Kruche ciastka "wykrawane"

Ciastka... kruche, z cukrem, w sam raz do kawy czy herbatki. Jeżeli chodzi o mnie to najlepsze takie "maczane":) Mamy kawkę czy herbatkę i przed ugryzieniem moczymy ciasteczko w naszym napoju... tak na jedną chwilkę... i rozpływa się wtedy w ustach:) Polecam.



Składniki:
  • 300g mąki pszennej;
  • 250g margaryny;
  • 100g cukru pudru;
  • 1 żółtko;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny);
Dodatkowo:
  • 1 białko;
  • około 100g cukru kryształu;
Wykonanie:
Mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać schłodzoną margarynę i dobrze posiekać nożem, potem lekko rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 0,5h. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na min. 3 mm grubości. Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek moczyć najpierw w białku, potem w cukrze krysztale. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C około 20 minut (na złoty kolor).


Moje uwagi:
  • do ciasta dodałam śmietanę o zawartości 18% tłuszczu;
  • jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać troszkę mąki pszennej;
  • przy wałkowaniu ciasta należy lekko podsypywać je mąką, żeby nie kleiło się do powierzchni, na której wałkujemy ciasto i wykrawamy ciastka;
  • czas pieczenia może być różny, bo zależy on od wielkości wykrojonych ciastek (moje były sporych rozmiarów, gdyż wykrawałam je foremką do tartaletek:))

9 komentarzy:

  1. O rany ...jak ja zjadłabym takie ciasteczko...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, za mną ze 3 miesiące chodziły te ciastka hehe... Ty nie czekaj tak długo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba tak długo nie dam rady czekać..

      Usuń
  3. Ładne te ciasteczka Alinko:).
    I ładnie tu u Ciebie. :) Oczywiscie będę zaglądała.
    Nie wiem, czemu nie mogę dodać nowych blogów na blogspocie,mam nadzieje,ze to się zmieni.
    Buźka:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Majanko:) Cieszę się, że Ci się podoba u mnie:) A ja Cię dodałam do mojej listy hehe...:) Buźka!

      Usuń
  4. uwielbiam te ciastka ;)) i nie wiem jak to się stało że ich wczesniej nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile sztuk wyjdzie z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo ich było, ale ilość ciastek zależy od ich wielkości. Jeżeli będziesz wykrawać foremkami do ciastek to będzie ich sporo. Ja mam foremkę wielkości koła normalnej szklanki i było ich dosyć, dosyć:)

      Usuń
  6. A ja właśnie zrobiłam moje pierwsze w życiu kruche ciasteczka z tego właśnie przepisu i wyszły przepyszne :) Tak, więc dziękuję. Wyszły mi dokładnie 3 pełne blachy małych gwiazdeczek. Z pierwszej blachy nawet nie spróbowałam żadnego ciastka bo moje młodsze rodzeństwo całą splądrowało :) Ale na pewno raz na jakiś czas znowu się w to pobawię, bo to bardzo przyjemne, szybkie i proste.

    OdpowiedzUsuń