I kolejny mój wypiek z książki Siostry Anastazji "100 nowych
ciast". Ciasto pracochłonne, ale upieczenie go jest warte zachodu:)
Bałam się, że będzie za słodkie, ale muszę przyznać, że sok z cytryny
słodycz ciasta redukuje i wszystko świetnie ze sobą współgra:)
- Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie.
Masa orzechowa:
Masa kokosowa:
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części.
Poncz:
Przełożenie ciasta:
Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej-polewa czekoladowa. Ciasto udekorować na koniec kokosem.
- Upiec trzy cienkie biszkopty jasne lub jeden grubszy biszkopt przekroić na trzy cienkie.
Masa orzechowa:
- 250 g masła;
- 0,5 l mleka;
- 2 budynie waniliowe (bez cukru);
- 2-3 łyżki cukru kryształu;
- 5-6 łyżek mielonych orzechów;
- 2-3 łyżki spirytusu;
Masa kokosowa:
- 400 g masła;
- 2 jaja;
- 1,5 szklanki mleka;
- 1,5 szklanki cukru kryształu;
- 200 g wiórek kokosowych;
Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na dwie części.
Poncz:
- 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody;
- sok z 3 cytryn;
- 2 łyżki cukru kryształu;
Przełożenie ciasta:
Nasączony biszkopt-cienka warstwa masy orzechowej-jedna część masy kokosowej-biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej-druga część masy kokosowej-biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej-polewa czekoladowa. Ciasto udekorować na koniec kokosem.
Placek trochę pracochłonny, to ze względu na masy, ale warto upiec. Moja uwaga jest tylko taka, ze tych cytryn jest za dużo. Dwie małe myślę, że na dość.
OdpowiedzUsuń