Wypiek z tzw. świątecznych. Dlaczego? A no dlatego, że ciasto jest pracochłonne, a z doświadczenia wiem, że lubimy takie piękne, dekoracyjne i ... no właśnie:) pracochłonne ciasta piec na szczególne okazje:)
Poniższy sernik polecam, bo jest bardzo smaczny i dekoracyjny i ... Siostry Anastazji:) U mnie warstwy biszkoptów są ułożone odwrotnie aniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast"a to z powodu, że od nawału pieczenia i gotowania pokręciło mi się w głowie:) Ale co tam, ciasto i tak było pyszne i i tak pięknie się prezentowało na wielkanocnym stole:)
Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny.
Składniki na wkładkę serową:
- 60 dkg zmielonego sera białego;
- 30 dkg cukru pudru;
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru);
- 6 jaj;
- 15 dkg margaryny;
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Masę serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone biszkopty. Piec w 180 st.C około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka;
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (te na 500 ml mleka);
- 1 cukier waniliowy;
- 4-5 łyżek cukru kryształu;
- 25 dkg masła;
Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem.
Składniki na masę owocową:
- 1 kg truskawek (mogą być mrożone);
- 2-3 łyżki cukru kryształu;
- 3 galaretki truskawkowe;
Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. Owoce rozprażyć w garnku na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić.
Przełożenie ciasta:
biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa.
Moje uwagi:
1. Masę owocową do ciasta przygotowałam z mrożonych malin: Maliny zmiksowałam z cukrem, zagotowałam. Do gorących malin dodałam galaretki malinowe i dobrze wymieszałam, żeby galaretka się rozpuściła. Drugi raz malin nie zagotowywałam.
2. Zwróć uwagę, by masło i budyń miały jednakową temperaturę pokojową, wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że masa nam się nie zważy.
rewelacyjnie wygląda; zapiszę sobie i mam nadzieję że uda sie zrobić
OdpowiedzUsuńzgadzam sie, jest świetne i nawet dość orzeźwiające
UsuńMega ciasto:) aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńCiasto trochę pracochłonne ale warte zachodu, bo wygląda imponująco:)
OdpowiedzUsuńciasta siostry Anastazji robią zawsze mega wrażenie :]
OdpowiedzUsuńo rany ile ma pięter:) niezły!!
OdpowiedzUsuńWow, ale cudownie pyszne ciasto ! Takiego sernika nigdy nie jadłam. Fajne są przepisy Siostry Anastazji, coraz bardziej mi się podobają:)
OdpowiedzUsuńWitam-bardzo ciekawe ciasto-właśnie będą imieniny mojej Mamy też Alinki i je upiekę-pozdrawiam ewa
OdpowiedzUsuńpycha:) ja czasem robię z dżemem porzeczkowym i galaretkami porzeczkowymi:))
OdpowiedzUsuńMam pytanko. Czy możesz podać przepis na biszkopty, bo przepisach nie ma ujętych. Dziękuje.
OdpowiedzUsuńzrobiłam....Rodzina zachwycona a Mąż dopieszczony:)
OdpowiedzUsuńprzepyszny był
OdpowiedzUsuńprzepyszny
OdpowiedzUsuńjakie wymiary miala blaszka na ktorej Pani piekla to ciasto?
OdpowiedzUsuńmoja blaszka miała wymiary 33x22 cm.
Usuńdziekuje za ospowiedz :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne ale miałam problem z przełozeniem ciasta serowego ale jakos poszło.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTak, ciasto serowe jest łamliwe. Ja zawsze wykładam na deseczkę, a potem zsuwam jednym ruchem na ciasto biszkoptowe posmarowane kremem. Tak jest najprościej.
UsuńUwielbiam ser, super ciacho.
OdpowiedzUsuńPolecam również http://szybkakuchnia.blog.onet.pl/2014/01/11/sernik-z-rosa/
ta kolejność przełożenia ciasta jest trochę inna niż na zdjęciu
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik. Trochę zmieniłem, truskawki już się skończyły, ale miałem zamrożone jeżyny z Pińczowa i te wykorzystałem do masy owocowej i żeby nie było śmiesznie dałem galaretki z czarnej porzeczki. Ciasto wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało, w sezonie zrobię je z truskawkami. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńPlanuję to cisto zrobić na chrzciny córeczki - czy to dobry pomysł :-) ?.
Mam nadzieję, że się uda i będzie wszystkim smakowało.
Składniki kupione. Robię ciasto na chrzciny córeczki. Mam nadzieję, że to dobry pomysł ? i gościom będzie smakowało.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto zda egzamin:) Nam smakowało:)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać czy do ciasta ciemnego wystarczy dodać tylko kakao?
Tak, wystarczy tylko kakao:)
Usuńdzieki,jutro próba
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń